Annons
Nyheter

Vädret oroar mer än semesterkassan

Någon ekonomisk kris syns inte svenskarnas semesterplaner.
Det som oroar mest inför tiden i hängmattan är inte krig och annat elände. Nej, det är vädret.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2023
En blöt campingplats oroar svensken mer än pengarna. Arkivbild.
En blöt campingplats oroar svensken mer än pengarna. Arkivbild.Foto: Leif Blom/TT

Inför varje sommar låter Nordea Kantar Sifo fråga tusen svenskar om deras semesterplaner. Årets resultat visar på att snittsvensken räknar med att lägga närmare 22 000 kronor i semesterkassan. Det är 16 procent mer jämfört med i fjol.

Med tanke på att inflationen tar cirka tio procent av värdet, så är inte ökningen riktigt lika stor som det kan verka. Men ändå, när allt blivit dyrare och lönen blivit mindre värd, är det kanske lite oväntat:

Annons

"Det är förvånande att svenskarna planerar att spendera mer pengar på sin sommarsemester, trots hög inflation, svag krona och stigande räntor", säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i en skriftlig kommentar.

Svensken har också blivit mindre orolig för vad som sker i vår omvärld, trots att det knappast blivit lugnare. 17 procent svarar att de är oroliga för omvärldsläget. I fjol vid den här tiden var motsvarande andel 35 procent.

Kanske är det också därför fler tänker åka utomlands på semester, 28 procent i år jämfört med 21 procent förra sommaren.

Eller är det helt enkelt vädret som spelar störst roll. På frågan om vad som oroar inför semestern är dåligt väder, med 25 procent, det vanligaste svaret. 19 procent svarar att de är oroliga för att pengarna inte ska räcka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons