Nyheter

Vaclav Havel död

Tjeckiens förre president, dramatikern och medborgarrättskämpen, Vaclav Havel har avlidit, uppger tjeckisk tv enligt AFP. Havel blev 75 år.
Nyheter • Publicerad 18 december 2011
Foto: Petr David Josek

Havel avled efter lång tids sjukdom, uppgav tjeckisk tv. Det är känt att Havel haft lungcancer i många år.

Havel föddes i en välbärgad Pragfamilj 1936. Under kommunisttiden blev han känd som medborgarrättskämpe och obekväm dramatiker, två goda anledningar för kommunistregimen att spärra in honom efter hans teaterdebut 1963.

Det var också under de efter hand många fängelsevistelserna som hans hälsa undergrävdes i de fuktiga cellerna. Hälsan blev inte bättre av Havels kedjerökande.

1977 blev han talesman för Charta 77 den medborgarrörelse som ledde oppositionen mot kommunistledningen.

I december 1989 blev han dåvarande Tjeckoslovakiens president sedan regimen brutit samman i november. Han lämnade sin post när landet delades i Tjeckien och Slovakien, men satt ytterligare en period 1993 till 2003 som Tjeckiens president.

År 2007 utkom hans sista teaterverk, Avresa, som handlar om en president som avgår men som vägrar lämna presidentpalatset.

TT-AFP

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.