Annons
Nyheter

Vaccinering av barn kan krocka med MPR-vaccin

Klartecknet till att vaccinera barn mellan sex månader och tre år mot svininfluensa kan i vissa fall krocka med barns första MPR-vaccinering mot mässling, påssjuka och röda hund.
Nyheter • Publicerad 13 november 2009

I Sverige ges MPR-vaccin två gånger, första gången vid 18 månaders ålder och andra gången i årskurs 6 för barn födda till och med 2001, och i årskurs 1–2 för barn födda från 2002.

– Vår rekommendation är att om barnet vaccinerats med MPR-vaccin så bör man vänta fyra veckor innan de vaccineras mot svininfluensa. Om barnet vaccinerats med något annat vaccin bör man vänta två veckor, säger Margareta Blennow, barnhälsoöverläkare på Södersjukhuset i Stockholm och ordförande i Svenska barnläkarföreningen.

Annons

– Men om det är väldigt akut läge, av medicinska och andra riskorsaker, så kan man tänja på det här, säger hon.

Orsaken till att man vill vänta fyra veckor är att barn som vaccinerats med MPR-vaccin efter två–tre veckor kan få en något sämre förmåga att svara på andra vaccin. Det visar erfarenheterna från flera vaccin, dock inte influensavaccinet Pandemrix som ännu inte testats för detta.

Barn som redan vaccinerats mot svininfluensa ska enligt rekommendationerna vänta två veckor innan de får MPR-vaccin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons