Annons
Nyheter

V vill se specialsjukhus för gamla

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly vill upprätta "universitetssjukhus för äldreomsorg", där vård och forskning ska samsas under samma tak.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2010
Lars Ohly
Lars OhlyFoto: Per Groth / SCANPIX /

Förslaget presenterades på partiets kommunpolitiska valupptakt i Fagersta på söndagen.

Lars Ohly kallar enheterna för äldreomsorgsutvecklingscentrum.

Annons

– Men otympligheten i begreppet motsvaras inte av någon obegriplighet i innebörden, påpekar han.

Det handlar om ett slags universitetssjukhus för äldreomsorgen – center för forskning kring exempelvis demenssjukdomar och rörlighet. Samtidigt ska sjukhusen bedriva äldrevård.

– Målet är att få en bättre äldreomsorg, men också höja statusen. De som arbetar inom äldreomsorgen får ofta ganska dåligt betalt. Det är kvinnodominerade yrken som inte uppskattas tillräckligt, säger Lars Ohly till TT.

En handfull enheter

Till att börja med ska en handfull sådana centrum byggas runtom i landet. Men någon finansiering är inte klar – Ohly tycker dock att staten ska stå för forskningsdelen och kommunerna själva omsorgen.

Idén har däremot inte diskuterats med samarbetspartierna – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – men Ohly tror att den kommer att mottas väl.

– Om det skulle stupa beror det möjligtvis på att det finns mycket vi ska prioritera – och vi kommer inte att ha råd med allt.

Höjt underhållsstöd

Ohly vill också bekämpa fattigdomen bland barn som han menar har ökat. Vänsterledaren därför höja underhållsstödet.

– Det infördes 1994, höjdes med 100 kronor 2005, den enda höjning som har skett på 16 år. Så det har naturligtvis urholkat värdet ordentligt.

Annons

Dessutom vill han höja det särskilda bostadsbidraget för ensamstående med barn. Ohly anser också att receptbelagda mediciner ska vara kostnadsfria för barn. V-ledaren vill även införa en lagstiftning som tvingar kommunerna att tillhandahålla barnomsorg under obekväma arbetstider.

Satsningarna uppskattas kosta "någon miljard", enligt Ohly.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons