Utvisad till fel land – kan få 15 år
Trots att mannen nu suttit häktad i Bagdad i över ett år – och riskerar 15 års fängelse – har svenska myndigheter inte agerat för att hjälpa honom.
– Han mår jättedåligt. Han har diabetes, som han inte får någon behandling för, så han är ganska sjuk. Sedan är det väldigt svåra förhållanden, säger mannens juridiska ombud advokat Emma Persson till TT.
Den 53-årige mannen är född i Irak, men utvisades av Saddam Hussein till Iran i början av 1980-talet. År 2002 flydde han till Sverige och sökte uppehållstillstånd. Först under irakisk identitet, men senare ändrade han uppgifterna, och 2007 slog Migrationsverket fast att han var iransk medborgare.
Fel land
Efter att han fått slutgiltigt avslag på sin ansökan skulle polisen i Gävle utvisa honom till Iran den 6 oktober 2010, men skickade honom i stället till Irak.
– Det här är emot regelverket. Det är inte fråga om någon lucka i lagen – det ska inte vara så här. Vi skriver vilket land vi prövat mot och vart personen ska utvisas. Det ska polisen följa och det står på pappret, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.
Sedan 13 månader sitter mannen häktad på polisstationen Al-Elwaya i Bagdad, där han riskerar 15 års fängelse, anklagad för att falskeligen ha utgett sig för att vara irakisk medborgare.
"Ingen vill ta ansvar"
– Det finns även uppgifter om att han blivit misshandlad, säger Emma Persson.
Hon har anmält polisens felaktiga utvisning till JO, som nu utreder ärendet, samt till Europadomstolen.
Men ingen svensk myndighet vill agera för att rätta till problemet.
– Det är ingen som vill ta ansvar. Men det är fortfarande Sverige som har gjort fel. Det är helt sjukt, säger Emma Persson.
Små möjligheter
– Sammantaget är det väldigt små möjligheter att agera i det här fallet, vilket gör att det är extra olyckligt när polisen gör så här, säger Mikael Ribbenvik på Migrationsverket.
Utrikesdepartementet tycker att det är "förfärligt" att det blivit så här, men har inga planer på att agera.
– Eftersom personen inte är svensk medborgare är det troligtvis väldigt begränsade möjligheter att göra något som svensk myndighet, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.
TT
Utvisningen
Innan utvisningen skulle verkställas skickade gränspolisen i Gävleborgs län en förfrågan om hans identitet till irakiska myndigheter, som bekräftade att han var "good to come".
"I ärendet fanns således handlingar som kunde styrka att han var från Irak", skriver Gävlepolisen i sitt svar till JO, men konstaterar samtidigt att han aldrig tillfrågades om han ville åka till Irak i stället för Iran.
Polisen försvarar vidare handlandet med att han "var lugn och protesterade inte, vare sig verbalt eller rent fysiskt, mot verkställigheten".
I svaret, undertecknat av länspolismästare Madeleine Jufors, medger Gävlepolisen att man gjort fel och nu ska se över rutinerna.