Annons
Nyheter

Uttjänt oljefält ska fyllas med koldioxid

Nu ska infångad koldioxid för första gången pumpas ner i ett uttjänt danskt oljefält i Nordsjön. Förväntningarna i Danmark är höga – grannländer ska få hjälp med koldioxidlagring och samtidigt kan många nya arbetstillfällen skapas.
Danmark • Publicerad 8 mars 2023
Danmarks kronprins Frederik vid invigningen av projektet Greensand i Esbjerg på Jylland.
Danmarks kronprins Frederik vid invigningen av projektet Greensand i Esbjerg på Jylland.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/TT

Under onsdagen invigde Danmarks kronprins Frederik pilotprojektet och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen invigningstalade via videolänk.

Koldioxid som fångats in från skorstenen på en belgisk kemikaliefabrik har fraktats med fartyg till Nordsjön och ska nu pumpas ner i underjorden i det uttjänta oljefältet Nini, som ligger 250 kilometer ut i Nordsjön.

Annons

Under försökstiden i projektet Greensand kommer totalt 15 000 ton koldioxid att lagras där. Om det fungerar enligt förväntningarna är målet att från och med år 2025 lagra 1,5 miljoner ton koldioxid om året. Framemot år 2030 hoppas man vara uppe i åtta miljoner ton årligen.

Tusentals år

Tekniken kallas CCS.

– Man hittar fickor i berggrunden, också kallade reservoarer, som är övertäckta av en tät bergart. Man förseglar koldioxiden, så att den inte kan stiga uppåt igen, förklarar forskaren Niels Schovsbo, vid det danska geologiska institutet Geus.

Det finns risk för att koldioxiden ska stiga uppåt igen, men den risken försöker man att minimera. Berggrunden kan under rätt förutsättningar lagra koldioxiden i tusentals eller till och med miljoner år, uppger han för nyhetsbyrån Ritzau.

Ytterligare ett företag, Totalenergies, har fått tillstånd att påbörja koldioxidlagring i Danmark.

Många nya jobb

Tankesmedjan Kraka beskriver i en färsk analys att koldioxidlagring på sikt kan skapa tusentals nya arbetstillfällen i Danmark.

Om fem procent av den europeiska marknaden för koldioxidlagring hamnar i Danmark kan detta ge 9 000 nya arbetstillfällen, enligt analysen. Om Danmark kapar åt sig tio procent av den europeiska marknaden kan det leda till 17 000 nya arbetstillfällen.

Det rådgivande expertorganet Klimarådet varnar dock för en övertro på CCS. Rådet vice ordförande Niels Buus Kristensen säger till Danmarks radio att det är förnuftigt att satsa på tekniken, men han tycker att de tidsramar som projektet satt upp är orealistiska.

– Det ska till en omfattande planering och koordineringsprocess för att få fram en så stor anläggning till 2030, säger han till DR.

Fakta: CCS

CCS står för carbon capture and storage, det vill säga avskiljning och lagring av koldioxid.

Koldioxiden avskiljs från rökgaser och komprimeras under högt tryck så att den blir flytande. Den flyttas sedan via mellanlager till en permanent lagringsplats flera kilometer under havsbotten och omvandlas så småningom till sten.

I Sverige är koldioxidlagring tillåtet, men bara till havs och tillstånd krävs. Koldioxidlagring i Sverige bedöms dock ligga långt fram i tiden.

Energimyndigheten arbetar för att tekniken ska börja användas i Sverige.

Källa: Energimyndigheten och SGU

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons