1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Utsedd till årets cykelkommun – igen

Att förvandla politiska beslut till faktiska åtgärder belönas. I Cykelfrämjandets kommunvelometer uppmärksammas kommunerna som satsar mest på cykling.
Uppsala, Karlstad och Finspång toppar Cykelfrämjandets listor på kommuner som satsar mest på cykling. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT

Ett cykelnyhetsbrev, ett cykelråd och en ny snabbcykelled gör Uppsala till årets cykelfrämjarkommun – för tredje året i rad.

– Det känns hur kul som helst och det är ett kvitto på att det inte var en engångsföreteelse första gången. Vi visar att vi jobbar långsiktig och strukturerat, säger Daniel Fritz, trafikplanerare i Uppsala kommun.

Cykelfrämjandet delar varje år ut poäng inom tre områden till kommuner som väljer att delta. Områdena som bedöms är infrastruktur, information och marknadsföring, samt organisation. Emilia Sternberg, projektledare på Cykelfrämjandet, vill att kommunvelometern ska fungera som ett verktyg för kommunerna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det kan vara en push i att förbättra sitt cykelfrämjande arbete. För om fler ska vilja och kunna cykla mer i vardagen så behöver cykelinfrastrukturen vara attraktiv och smidig. Då behöver kommunerna investera i det, säger hon.

Dialog är viktigt

2015 tog politikerna i Uppsala ett beslut om att Uppsalaborna skulle få bättre möjligheter att ta sig runt i kommunen på ett hållbart sätt. Utöver politiska beslut och ökade resurser framhäver Daniel Fritz vikten av kommunikation med invånarna.

– Vi märker att ju mer vi berättar att vi satsar på cykeltrafiken desto fler cyklar och om fler cyklar hör fler av sig om saker som borde förbättras, säger han.

En del av strategin handlar om att berätta om allt som händer inom cykelområdet. Det görs, förutom på kommunens hemsida, via nyhetsbrev, sociala medier och genom ett cykelråd där dialog sker med bland andra Cykelfrämjandet och Uppsala cykelförening.

Under året har kommunen kunnat berätta om den färdiga snabbcykelleden som går mellan Uppsala och Sävja och ett nytt parkeringshus vid centralstationen som rymmer 1 200 cyklar.

"Från ord till handling"

I kategorin stora kommuner hamnar Linköping på andraplats medan tredjeplatsen delas av Malmö och Umeå.

Cykelfrämjandets så kallade kommunvelometer utser även de bästa cykelfrämjarkommunerna bland mellanstora och mindre kommuner. Där placerar sig Karlstad respektive Finspång på förstaplats.

– Det finns en särskild vikt på investeringar och att gå från ord till handling. Man behöver tillsätta främjande av cykling i praktisk politik och det är ofta det som gör att toppkommunerna sticker ut från resten av deltagarna, säger Emilia Sternberg.

Fakta: Topplaceringar

1. Uppsala (82 poäng)
2. Linköping (80 poäng)
3. Malmö och Umeå (76,5 poäng)
Medelstora kommuner:
1. Karlstad (68,5 poäng)
2. Växjö (68 poäng)
3. Trollhättan (67 poäng)
Små kommuner:
1. Finspång (63 poäng)
2. Lidköping (60,5 poäng)
3. Danderyd (56 poäng)
Källa: Cykelfrämjandet

Fakta: Topplaceringar

I år deltar 40 kommuner, varav Eslöv, Håbo och Nässjö deltar för första gången. Sedan 2010 har över 100 kommuner deltagit i granskningen.
Syftet med granskningen är att jämföra kommuners insatser för cykling och se förändringar över tid. Samt att belysa områden där det finns potential för förbättringar.
Kommunerna själva rapporterar in uppgifter inom tre områden: infrastruktur, information och marknadsföring, samt organisation. Totalt kan en kommun max få 90 poäng.
För att enklare kunna jämföra kommunerna delas de in i tre grupper baserat på antal invånare: stora kommuner (fler än 100 000 invånare), mellanstora kommuner (50 000-100 000 invånare), små kommuner (färre än 50 000 invånare).
Källa: Cykelfrämjandet

Läs mer

Sport

"Det känns inte som att det är någon i mål i längre”

Jesper Karlsson fortsätter ösa in poäng.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.