Nyheter

Utredning om terrorbomb i Stockholm läggs ner

Som väntat läggs utredningen nu ner. "Förundersökningen nedlägges. Misstänkt avliden", skriver vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, Riksenheten för säkerhetsmål, i sitt beslut.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2014
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Beskedet väntas gavs vid en presskonferens klockan tio.

– Förundersökningen är nedlagd men vi välkomnar ny information om det finns. Man kan återuppta en förundersökning om det tillkommer nya uppgifter. Uppgifter vi välkomnar är platser där bomberna tillverkades. Och också information om ett tidsspann på 40 minuter från det Taimour Abdulwahab lämnade lägenheten i Tranås och tills det att han sätter sig i bilen och kör mot Stockholm.

Den yttre gränsen för hur länge en förundersökning kan utreda brott är tills det att den preskriberas. Och terrorbrott preskriberas inte, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, Riksenheten för säkerhetsmål.

Den 11 december 2010 sprängde sig 28-årige Taimour Abdulwahab till döds, mitt i julruschen i centrala Stockholm.

Just om Abdulwahab agerat ensam eller inte har hela tiden varit en central fråga i utredningen. Uppgifter om att han terrorutbildats i Irak eller Syrien har aldrig bekräftats. Samtidigt har åklagaren, Agnetha Hilding Qvarnström, upprepade gånger sagt att en anledning till att utredningen dragit ut på tiden har varit att man haft svårt att få rättshjälp från utlandet. I dag är det möjligt att hon kommer att svara på om denna rättshjälp begärts från just Irak eller Syrien.

Informationen om förundersökningen har under de nästan fyra år som gått varit relativt knapphändig. Flera omständigheter kring dådet blev offentliga först sedan rättegång inletts mot en misstänkt medhjälpare i Skottland. Där dömdes så småningom Abdulwahabs näre vän, Nasserdine Menni, för att ha försett Abdulwahab med 60 000 kronor som han borde ha förstått skulle användas för att begå ett terrorbrott.

Taimour Abdulwahab flyttade från Irak till Sverige på 1990-talet och till brittiska Luton 2001. När han återvände till Sverige var det för att utföra en hämnd. Kort innan självmordsbombningen mejlade han ljudfiler på svenska, engelska och arabiska till TT, Säpo och till sin fru. Där nämnde han bland annat den kontroversielle konstnären Lars Vilks – känd bland annat för sin teckning av Muhammed som rondellhund – och Sveriges militära insats i Afghanistan.

Abdulwahab vandrade flera gånger av och an mellan Bryggargatan och julskyltade Drottninggatan, in och ut ur folkmassan samtidigt som han försökte att få sin egentillverkade bomb att detonera. När den väl gjorde det hade han precis vikit av på sidogatan och den enda som dog i attacken var han själv.

Många åtgärder har vidtagits under de fyra år som gått enligt Hilding Qvarnström.

"Total har cirka 1 600 förhör hållits", skriver hon. Det är med personer som befann sig vid och bodde vid brottsplatsen samt med "släkt och andra personer i Sverige som fanns i Taimour Abdulwahabs närhet och kunde förväntas ha uppgifter att lämna".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.