Annons
Nyheter

Utredning om migrationsbiträden efter kritik

Migration • Publicerad 9 juli 2022
En utredning om offentliga biträden är tänkt att stärka rättssäkerheten i asylärenden. Arkivbild.
En utredning om offentliga biträden är tänkt att stärka rättssäkerheten i asylärenden. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen har tillsatt en utredning om offentliga biträden i asylärenden. Syftet är att stärka rättssäkerheten i migrationsprocessen. Riksrevisionen kritiserade i juni kontrollen av biträdena, som i vissa fall saknat juridisk kompetens, varit dömda för brott eller uteslutits från Advokatsamfundet.

"Det är viktigt att offentliga biträdens arbete håller hög kvalitet, inte minst för asyl­sökande som ofta befinner sig i en utsatt situation", säger justitieminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Annons

Utredningen ska bland annat ta ställning till om behörig­hets­kraven för offentliga biträden bör skärpas och om Migrationsverket ska ha möjlighet att hindra olämpliga ombud och biträden från att medverka i asylärenden.

Utredningen ska också se över reglerna om substitution och om det går att begränsa antalet uppdrag som ett offentligt biträde kan åta sig samtidigt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons