Annons
Nyheter

Utredning om Lundintoppars vittneshot nedlagd

Ekonomi • Publicerad 12 april 2023
Alex Schneiter (t.v) och Ian Lundin står åtalade misstänka för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Arkivbild.
Alex Schneiter (t.v) och Ian Lundin står åtalade misstänka för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De tidigare topparna för Lundin Petroleum, styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter, är inte längre misstänkta för grovt övergrepp i rättssak. Däremot kvarstår misstankarna om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand har beslutat att lägga ned förundersökningen om övergreppet i rättssak eftersom det inte går att bevisa att de "misstänkta har gjort sig skyldiga till brott", skriver han i beslutet.

Annons

2018 framkom uppgifter från vittnen om att de, under hot om våld, blivit tillsagda att vara tysta om uppgifter som ligger till grund för förundersökningen om grovt folkrättsbrott i samband med att Lundin Petroleum letat och hittat olja i Sudan.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter har förnekat brott.

I höst väntas rättegången om grovt folkrättsbrott inledas.

Rättad version: Lundin Petroleum prospekterade och fann olja, men utvann aldrig någon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons