Annons
Nyheter

Åklagare: Ingen annan orsakade Löfvings död

Förundersökningen om den tidigare regionpolischefen Mats Löfvings död läggs ned.
"Vid en samlad bedömning konstaterar jag att det får anses vara uteslutet att någon annan person har orsakat hans död", säger chefsåklagaren Torsten Angervåg i en kommentar.
Brott • Publicerad 8 mars 2023
Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm, blev 61 år. Arkivbild.
Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm, blev 61 år. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mats Löfving hittades död i sin bostad i Norrköping den 22 februari. Tidigare samma dag hade polisens externa utredare presenterat en rapport där han anklagades för att ha agerat jävigt i flera fall på grund av sitt förhållande med den före detta underrättelsechefen Linda Staaf.

Utredaren Runar Viksten sade även att rikspolischefen Anders Thornberg borde överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst.

Annons

Utredningen fick kritik, bland annat för att ett personalärende presenterades på en presskonferens.

Förundersökning inleddes

Efter att Löfving hittades död inleddes en förundersökning för att utesluta att ett brott låg bakom dödsfallet.

Bland annat genomfördes en kriminalteknisk undersökning och förhör har hållits, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Men nu har förundersökningen lagts ner.

"Det finns inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Förundersökningen ska därför läggas ned", säger chefsåklagaren Torsten Angervåg i pressmeddelandet.

Rättsmedicinalverket har nu även kommit med ett preliminärt obduktionsutlåtande. Enligt det är det inget som pekar på att dödsfallet orsakades av någon annan person.

Efter Löfvings död kom det även in flera anmälningar om att polisen skulle ha brutit mot arbetsmiljölagen i samband med det inträffade.

Tidigare i veckan beslutade Per Nichols, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, att inte inleda en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

"I detta fall har det helt enkelt inte framkommit tillräckligt med omständigheter som talar för att det är ett brott bakom det inträffade, som i sig givetvis är en oerhört tragisk händelse. Jag har därför beslutat att förundersökning inte ska inledas", sade han i ett pressmeddelande.

Ytterligare anmälan

Polisen har också gjort en anmälan om det inträffade till Arbetsmiljöverket. Om myndigheten anser att det finns skäl att göra en åtalsanmälan till polisen kommer den anmälan att prövas separat.

"Efter det tragiska dödsfallet inom Polismyndigheten fick vi en anmälan från arbetsgivaren den 24 februari. Nästa steg är att vi gör en inspektion, enligt de rutiner vi har. Denna ska äga rum hos Polismyndigheten i Stockholm", har enhetschef Ulrika Scholander vid Arbetsmiljöverket tidigare sagt i en skriftlig kommentar till TT.

Fakta: Utredarens slutsatser

Slutsatser ur rapporten:

Polischefen Mats Löfving var inte jävig när han tillsatte Linda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa).

I fyra beslut som Löfving tog bedömde utredaren Runar Viksten att han var jävig:

När Linda Staaf tilldelades ett tjänstevapen.

När Löfving gav henne en lönehöjning.

När han godkände hennes bisyssla som författare.

När Linda Staafs chefsförordnande förlängdes av Löfving.

Samtliga beslut ansåg Viksten vara rätt i sak, men att de inte borde ha fattats av Löfving, på grund av jäv. Löfving och Staaf hade en relation från 2015 och fram till 2021, enligt Vikstens utredning.

Viksten ansåg att rikspolischefen Anders Thornberg bör "överväga åtgärder för att skilja Mats Löfving från hans anställning eller åtminstone att skilja honom från hans befattning som chef".

Källa: Polismyndighetens rapport

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons