GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utredning om karensavdrag läggs ned

Politik • Publicerad onsdag 20:50
Ulf Kristerssons (M) regering lägger ned utredningen om karensavdraget, uppger Altinget. Arkivbild.
Ulf Kristerssons (M) regering lägger ned utredningen om karensavdraget, uppger Altinget. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen lägger på torsdagen ned utredningen om karensavdraget, det avdrag arbetsgivaren gör på den anställdes sjuklön första dagen i en sjukperiod, rapporterar Altinget.

Karensutredningen tillsattes av den S-ledda regeringen med syfte att se över karensavdragets framtid.

Under 2020 och 2022 kunde anställa i flera perioder söka ersättning för karensavdraget för att stoppa folk från att gå till jobbet trots att de var sjuka. Syftet var att minska smittspridningen under pandemin.

Karensavdraget ersatte i januari 2019 den så kallade karensdagen, som innebar att den sjuke inte fick någon lön första dagen. Nu får arbetsgivaren dra av 20 procent av den sjuklön den anställde skulle ha fått under en genomsnittlig arbetsvecka. För den som arbetar lika många timmar varje dag, fem dagar i veckan, blir effekten densamma.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.