Annons
Nyheter

Utredning: Mer krävs för jämställda inkomster

Det kommer att ta 100 år innan gapet i disponibla inkomster mellan kvinnor och män försvinner med det senaste decenniets utvecklingstakt, skriver Kommissionen för jämställda livsinkomster på .
Arbetsmarknad • Publicerad 6 februari 2022
Det är en lång väg kvar innan gapet mellan disponibla inkomster mellan män och kvinnor försvinner. Arkivbild.
Det är en lång väg kvar innan gapet mellan disponibla inkomster mellan män och kvinnor försvinner. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommissionen överlämnar sitt betänkandet till regeringen på måndag.

Bland annat föreslås att mer görs för att få en jämnare fördelning mellan kvinnor och män av offentliga stödåtgärder, exempelvis från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Annons

"Att förstå vad dessa skillnader beror på är centralt för att komma till rätta med ojämställdheten", skriver utredarna som framhåller att könsuppdelad statistik och jämställdhets­integrering i myndigheter är grundläggande för en mer jämställd för­delning av offentliga stödåtgärder.

Det behövs även kompletterande statistik över inkomstskillnader mellan könen som tar fasta på fler kategorier än bara kön, exempelvis för att bättre kunna följa upp politiska reformer.

Därtill måste "strukturella problem på arbetsplatser" åtgärdas. Kvinnor har i högre utsträckning än män arbetsrelaterad ohälsa, mycket på grund av att kvinnor och män har olika yrken och utför olika arbetsuppgifter. För att lösa ojämlikheten krävs mer kunskap om vad skillnaderna beror på, anser utredarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons