Annons
Nyheter

Utredare vill se statlig e-legitimation

Ekonomi • Publicerad 15 november 2022
Regeringens särskilde utredare Anna Kinberg Batra vill se en statlig e-legitimation. Arkivbild.
Regeringens särskilde utredare Anna Kinberg Batra vill se en statlig e-legitimation. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder, men också ett av få EU-länder som saknar statlig e-legitimation. Nu måste det förändras, skriver Anna Kinberg Batra, regeringens särskilda utredare om statens roll på betalningsmarknaden, på Dagens Nyheters debattsida.

"Vi behöver e-legitimation på högsta säkerhetsnivå för att stärka vår digitala säkerhet och motståndskraft. Och det är en statlig kärnuppgift att ge ut en sådan", skriver hon.

Annons

I dag har bank-id, som ägs av storbankerna, en helt dominerande ställning. Kinberg Batra skriver att det inte är rimligt att det i praktiken krävs "att man är kund och har konto i någon av de stora bankerna för att kunna legitimera sig, även i kontakt med till exempel sjukvården eller olika myndigheter".

Frågan om en statlig e-legitimation har utretts och Myndigheten för digital förvaltning har fått i uppdrag komma med förslag om hur en sådan ska tas fram och drivas. Senast den 31 januari nästa år ska förslagen presenteras.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons