Annons
Nyheter

Utökade kontroller av grisar

För att förhindra nya fall av vanvård ska det införas utökade djurskyddskontroller hos grisbönder.
Nyheter • Publicerad 30 november 2009

Grisbranschen välkomnar kontrollerna och hoppas de ska bidra till att återupprätta förtroendet.

Förra veckans turbulens om vanvårdade grisar ledde till att jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och Jordbruksverket kallade till sig grisbranschen för ett möte på måndagen för att diskutera situationen.

Annons

Efter mötet kom beskedet om att det regelbundet ska göras en djurskyddsdeklaration på grisgårdar.

– De flesta grisbönder har besök av veterinär minst var femte vecka. I samband med detta besök ska en djurskyddsdeklaration göras där veterinären övergripande kontrollerar djurskyddet i besättningen och ser till så att den djurskyddslagstiftning vi har efterlevs, säger Eskil Erlandsson till TT.

Anmäla brister

Brister som upptäcks av veterinären ska anmälas till länsstyrelserna.

Tanken är att systemet med djurskyddsdeklarationer ska införas i början av nästa år.

De utökade kontrollerna välkomnas av branschen.

– Vi ställer oss positiva till det. Jag ser det som rådgivning och stöd i grisbondens företagande, säger Lars-Göran Pettersson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund.

Redan i fredags enades grisbranschen om att införa en certifiering av alla grisföretag. Certifieringen ska göras av en oberoende part som ska kontrollera djuromsorg och livsmedelsskerhet på de gårdar som ansluter sig till systemet.

Återupprätta förtroende

Lars-Göran Pettersson hoppas att djurskyddsdeklarationen tillsammans med certifieringen ska bidra till att återupprätta förtroendet för branschen.

Annons

Finansieringen av den nya djurskyddsdeklarationen är ännu oklar.

– Bedömningen är att det är en liten merkostnad. Den kostnad som uppstår är djurägarens ansvar, säger Eskil Erlandsson.

– Det är ju fullt möjligt att det finns pengar och resurser för detta i landsbygdsprogrammet så finansieringen får vi återkomma till, säger Lars-Göran Pettersson.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons