GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utlandssvenskar riskerar bli utan vaccin

Svenskar som bor utomlands riskerar att hamna mellan stolarna under vaccineringen mot covid-19, rapporterar .
Bor man utomlands är man inte garanterad vaccin i Sverige.
Coronaviruset • Publicerad 22 januari 2021
Vissa svenskar som bor utomlands riskerar att hamna mellan stolarna under vaccineringen mot covid-19. Arkivbild.
Vissa svenskar som bor utomlands riskerar att hamna mellan stolarna under vaccineringen mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

– Huruvida en utlandssvensk omfattas av rekommendationen om avgiftsfri vaccination mot covid-19 eller inte beror bland annat på bosättningsland, vilken anställning de har eller om de är studenter, säger Emma Spak på hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR,) till Ekot.

Sverige kommer inte att utföra några vaccinationer utanför landets gränser. Men de som bor eller uppehåller sig i Sverige sedan minst sex månader tillbaka får gratis vaccin enligt samma prioritetsordning, enligt SKR.

För svenskar i Europa ser det ut att lösa sig ändå eftersom utlandssvenskar i ett annat EU-, EES-land eller Schweiz, med europeiskt sjukförsäkringskort, rekommenderas gratis vaccinering. Det gäller också vissa studenter och pensionärer som har intyg från Försäkringskassan.

Däremot kommer svenskar som bor utanför de här länderna inte att erbjudas gratis vaccinering i Sverige – med undantag för utsända statligt anställda med familj, missionärer, präster och volontärer i utsatta länder.

Något som Cecilia Borglin, generalsekreterare på organisationen Svenskar i världen, är kritisk till.

– Det är rimligt att Sverige tar ansvar för sina medborgare även om de inte bor i Sverige för tillfället, säger hon till Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.