Annons
Nyheter

Utlämning inte slutgiltigt avgjord

Frågan om den svårt traumatiserade 15-årige afghanske pojken på ungdomspsykiatriska akutkliniken i Malmö ska skickas tillbaka till Italien eller ej är inte slutgiltigt avgjord.
Nyheter • Publicerad 6 september 2012

Sent på onsdagseftermiddagen skickade pojkens gode man in en formell begäran till Migrationsverket om ett tillfälligt utvisningsstopp för att fallet ska kunna prövas på nytt, rapporterar flera nyhetsmedier.

Utan en sådan begäran säger sig verket inte kunna agera alls. Men nu tvingas det att fatta ett beslut i den ena eller andra riktningen.

Annons

Grunden för kravet på utvisningsstopp är pojkens försämrade psykiska tillstånd. Migrationsverket har lovat att behandla ärendet med högsta prioritet.

Den afghanske 15-åringen är bara ett av flera ensamkommande barn som Sverige skickar i väg enligt den så kallade Dublinförordningen. Den innebär att en flyktings asylansökan ska avgöras av det land som han eller hon först kommer till, i det här fallet Italien.

Men han har berättat att italiensk polis har misshandlat och hotat honom. Senare ska han också ha utsatts för gruppvåldtäkt på en flyktingmottagning i Italien. Han kom till Sverige i december förra året.

Enligt Migrationsverkets presschef finns möjligheten för svenska myndigheter att av humanitära skäl frångå Dublinförordningen och fatta beslut om asyl och uppehållstillstånd. Det sker dock ytterst sällan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons