Annons
Nyheter

USA: "Vi är redo att besvara allt"

Det börjar bli ett farligt spel, konstaterar experter efter Nordkoreas senaste hot att anfalla USA:s fastland och baser i Stilla havet.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2013
Foto: 

Även om regimen inte menar allvar ökar risken för missförstånd, vars konsekvenser kan bli ödesdigra.

– Det är inte en allvarligt förhöjd risk för totalt krig men allt snabbare tas små steg mot en förändring av status quo vilket leder till en ökad osäkerhet och större risk för missförstånd, säger John Rydkvist, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Annons

Redo slå mot USA

På treårsdagen av den förmodade nordkoreanska torpederingen av den sydkoreanska korvetten Cheonan, som följdes av 46 besättningsmän i djupet, höjdes temperaturen på Koreahalvön ytterligare.

Nordkoreas högsta militärkommando sade på tisdagen att militären försätts i högsta beredskap och att långdistansraketer är redo att slå till mot USA:s fastland, Hawaii och Guam.

Beslutet förklaras med att amerikanska B52-bombare, byggda för att bära atombomber, deltagit i en pågående militärövning tillsammans med Sydkorea.

"Krigsliknande situation"

Källor inom Sydkoreanska försvarsdepartementet har inte noterat några förändringar norr om gränsen sedan beredskapen ökades i samband med att övningen Foal Eagle inleddes i början av mars.

– Det verkar vara ämnat åt att skapa en krigsliknande situation för att ena det nordkoreanska folket, men kan resultera i provokationer, säger en försvarskälla i Seoul till nyhetsbyrån Yonhap.

Kim profilerar sig

Flera nordkoreanska exilmedier och webbplatser i Sydkorea har drabbats av omfattande IT-attacker de senaste veckorna. Samtidigt har Nordkoreas unge ledare Kim Jong-Un turnerat flitigt och offentligt på militärbaser och posteringar.

– En förhoppning är att det här är ytterligare ett steg i ledet att säkra Kim Jong-Uns legitimitet. Man trappar upp och trappar upp och trappar upp för att visa att Kim Jong-Un fortsätter sin faders arv där militären går först, säger Rydkvist.

Annons

– Men man återkommer då till risken för missförstånd vid kriser. Det börjar nu bli ett farligt spel.

USA tar Nordkoreas senaste hot om attack mot landet på stort allvar.

– Vi är bekymrade över alla hot från nordkoreanernas sida. Vi tar allt de säger och allt de gör på mycket stort allvar, säger försvarsdepartementets talesman George Little enligt Reuters.

– Vi är redo att besvara allt som kan hända.

Övning höjer temperaturen

Under mars och april genomför USA:s och Sydkoreas försvarsmakter två gemensamma manövrar, Key Resolve och Foal Eagle, i syfte att öva sig i att "försvara Koreahalvön".

Den kortare övningen Key Resolve leddes i år för första gången av Sydkorea, som deltog med 10 000 man. USA deltog med 3 500 militärer.

I Foal Eagle deltar 10 000 amerikanska styrkor, de flesta är vanligtvis inte baserade i Sydkorea.

Nordkorea ser sig hotat av övningarna och den stora närvaron av trupper, krigsfartyg och flyg.

Tidigare i mars förklarade Pyongyang att vapenvilan från 1953 är ett "dött papper" och sade att man bryter kontakten med Syd.

Källor: USA:s styrkor på Koreahalvön och Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons