Annons
Nyheter

USA varnar: Gränsen är inte öppen

Migranter som passerar gränsen till USA från Mexiko riskerar hårdare straff när den så kallade Title 42-regeln nu hävs, varnar amerikanska myndigheter.
USA • Publicerad 11 maj 2023
Migranter i färd med att ta sig från Matamoros i Mexiko över till den amerikanska sidan via floden Rio Grande.
Migranter i färd med att ta sig från Matamoros i Mexiko över till den amerikanska sidan via floden Rio Grande.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Många migranter passade på på torsdagen på att korsa gränsen genom att vada eller simma över floden Rio Grande över till den amerikanska sidan för att hinna över innan den nya lagstiftningen träder i kraft vid midnatt.

Title 42, som togs i bruk under coronapandmin, innebär att gränspolisen snabbt hat kunnat avvisa personer med hänvisning till smittspridningen. Vid midnatt ersätts den av Title 8, som ska ge större möjligheter för migranter som hävdar asylskäl att få dessa undersökta.

Annons

Men lagen innebär också betydligt hårdare straff för den som inte söker asyl på ett godkänt sätt. Personer som korsar gränsen illegalt riskerar att portas i fem år och kan dessutom komma att dömas för brott.

– Våra gränser är inte öppna. Om någon dyker upp vid vår gräns efter midnatt kommer denne inte anses vara berättigad till asyl och bli föremål för hårdare konsekvenser, säger Alejandro Mayorkas, biträdande minister vid departementet för inrikes säkerhet.

I tisdags ska cirka 10 000 personer har stoppats – en av de högsta siffrorna någonsin, uppger källor.

En av dem som bestämde sig för att försöka ta sig över innan Title 8 börjar gälla är 51-årige Albino Leon, som tog sig från Colombia via Mexiko till San Diego med sin familj.

Där har de nu – under övervakning av vakter – fastnat mellan två gränsmurar tillsammans med ett hundratal andra migranter.

– Med förändringarna i lagstiftningen kände vi att det var nu eller aldrig, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons