USA-valet igång på allvar
Inom mindre än ett dygn vet vi med all sannolikhet om USA får sin första svarta president eller sin första kvinnliga vicepresident.
Valrörelsen har pågått i två år. Kampanjerna har spenderat i runda slängar 8 miljarder kronor. Mediebevakningen har varit rekordstor och kandidaterna har farit som skottspolar kort och tvärs över USA i den största politiska showen på jorden.
På tisdagen skulle visserligen både den 47-årige demokraten Barack Obama och den 72-årige republikanen John McCain hålla några sista valmöten, men sen är det bara för dem att se på och med tiden få veta om amerikanerna röstar som de har sagt.
I så fall blir det en storseger för Obama. Om inte lär det förvåna så mycket att det kommer väckas misstankar i demokratiska läger om valfusk, samtidigt som medier och opinionsmätare får skämmas ögonen ur sig. De sista mätningarna ger Obama en ledning i genomsnitt med sju procentenheter enligt sajten Real Clear Politics.
Till och med republikanen Karl Rove, chefsstrategen bakom president George Bushs valsegrar 2000 och 2004, spår en svepande storseger för Barack Obama.
Enligt den elektorskarta som Bushs förre topprådgivare publicerat på sin hemsida tror han att Obama kommer att få 338 elektorer mot 200 för McCain. Rove anser att Obama kommer att ta hem ett stort antal delstater som tidigare röstat republikanskt eller som är mycket jämna – bland dem Virginia, Ohio, Florida, Colorado och Nevada.
Han tror dock att McCain försvarar North Carolina, Indiana, Missouri och sin egen hemstat Arizona. Men han lyckas inte ta Pennsylvania, där han kampanjat hårt de senaste dagarna, spår Rove.
Roves karta fick stor uppmärksamhet i amerikanska medier på valdagen. ”Arkitekten är inte optimistisk,” konstaterade Washington Post med hänvisning till strategens smeknamn inom Bushregeringen.