Annons
Nyheter

Amerikanska myndigheter garanterar insättningar

Amerikanska myndigheter kliver in och garanterar alla insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank, för att stilla oron i finansvärlden.
Samtidigt meddelas att ytterligare en bank, i New York, har stängts.
Ekonomi • Publicerad 13 mars 2023
Läge för centralbankschefen Jerome Powell att kliva in? Arkivbild.
Läge för centralbankschefen Jerome Powell att kliva in? Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s finansminister Janet Yellen säger i en intervju med CBS att mycket är annorlunda jämfört med finanskrisen 2008. Arkivbild.
USA:s finansminister Janet Yellen säger i en intervju med CBS att mycket är annorlunda jämfört med finanskrisen 2008. Arkivbild.Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT

I ett gemensamt uttalande från USA:s finansminister Janet Yellen, USA:s centralbankschef Jerome Powell och bankövervakningsmyndigheten FDIC:s ordförande Martin Gruenberg säger man att beslutet om att kliva in togs efter att ha överlagt med president Joe Biden.

"Vi agerar med beslutsamhet för att skydda den amerikanska ekonomin genom att stärka allmänhetens förtroende för vårt banksystem", skriver de i uttalandet.

Annons

SVB:s kunder kommer att ha tillgång till alla pengar på banken från och med måndag, fortsätter uttalandet. Dessutom lovar man att inga förluster kopplade till bankens stängning kommer att "bäras av skattebetalaren".

Samtidigt har Fed skapat en mekanism som erbjuder upp till ett år långa lån för banker och andra finansinstitut i riskzonen efter SVB:s kollaps.

Dessutom har ytterligare en bank i riskzonen stängts, meddelar myndigheterna. Det rör sig om Signature Bank i New York.

Slutbud väntas

Beskedet kommer efter fredagens händelser, då bankövervakningsmyndigheten FDIC tog kontroll över Silicon Valley Bank (SVB). Krisen har bland annat skapat oro bland techbolag i Kalifornien.

Uppskattningsvis 96 procent av det insatta kapitalet täcks inte av myndigheternas insättningsgaranti på upp till 250 000 dollar per klient och bank.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kommer FDIC ta emot slutbud för köp av banken under söndagskvällen, amerikansk tid.

Flera alternativ

CNBC rapporterade tidigare under söndagen att FDIC och Fed inlett diskussioner om två möjliga räddningsmekanismer, om man skulle misslyckas med att hitta rätt köpare.

De två alternativen som övervägdes var, enligt källorna, att etablera ett skyddsnät för oförsäkrade insättningar på banken och att med hjälp av Fed erbjuda stöd till andra finansinstitut som nu riskerar stora förluster. Allt för att stilla oron.

Det ligger i linje med finansminister Janet Yellens uttalanden från tidigare under söndagen, då hon sade att den amerikanska regeringen vill undvika finansiell "smitta" från kollapsade Silicon Valley Bank.

– Vi vill säkerställa att problem hos en bank inte smittar vidare till andra, sade hon till tv-bolaget CBS.

Inte 2008

Annons

Utan att gå in på detaljer sade hon att USA:s regering arbetar tillsammans med FDIC för att hitta en lösning för krisbanken och dess kunder.

– Jag är övertygad om att de (FDIC) överväger ett brett spektra av åtgärder, däribland förvärv.

Ett räddningspaket som vid finanskrisen 2008 – då staten gick in med medel för att rädda banker och tillgångar – inte är aktuellt. Mycket är annorlunda, enligt Yellen.

– Vi kommer inte att göra det igen. Men vi bryr oss om insättarna och är inställda på att försöka möta deras behov.

Yellen försäkrar att det inte kommer att bli någon dominoeffekt.

– Det amerikanska banksystemet är väldigt säkert.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons