USA godkänner svensk Nato-ansökan
Efter en över tre timmar lång debatt röstade de amerikanska senatorerna ja till att ratificera Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i försvarsalliansen Nato. Beskedet kom en stund efter midnatt under natten mot torsdagen, svensk tid.
Ann Linde beskriver det som en "stor framgång".
– Det är det största och viktigaste landet i Nato så självklart spelar det stor roll. Nu är det bara sju länder kvar som inte har ratificerat, det har aldrig gått så snabbt, säger hon.
"Väldigt tillfredsställande"
Beslutet välkomnas av statsminister Magdalena Andersson (S).
"I dag har den amerikanska senaten ratificerat Sveriges och Finlands anslutning till Nato. Det starka, partiöverskridande stödet och den snabba omröstningen till stöd för att våra länder går med i alliansen är djupt uppskattat. Tack!", skriver Andersson på Twitter.
Utrikesministern betonar att det krävts mycket arbete, där diplomater och ministrar besökt USA.
– Vi har understrukit hur viktigt det var, med tanke på den oerhört spända säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde, att det blev en snabb ratifikation, säger Linde.
– Att de bestämt sig för att göra ratifikationsprocessen i rekordfart känns väldigt, väldigt tillfredsställande.
Ländernas båda USA-ambassadörer, Karin Olofsdotter och Mikko Hautala, var inbjudna att följa processen direkt i senaten.
Ett fåtal republikanska senatorer hade på förhand meddelat att de inte tänkte rösta ja, men i övrigt har stödet hela tiden varit stort bland demokrater och republikaner i båda kamrar. Till slut blev röstsiffrorna 95 "ja" mot 1 "nej", där republikanen Josh Hawley från Missouri stod för nejrösten.
"Fullträff för nationell säkerhet"
Mitch McConnell, gruppledare för Republikanerna i senaten, har varit tydlig i sitt stöd och besökte båda länderna i maj. Inför onsdagens omröstning betonade han vikten att rösta ja.
– Deras inträde kommer att göra Nato starkare och Amerika säkrare, sade han när han talade i senaten.
– Det här är en fullträff för nationell säkerhet som förtjänar ett enhälligt stöd från båda partier.
Flera av politikerna lyfte fram de båda länderna som robusta demokratier med starka ekonomier och moderna försvarsmakter.
Demokraten Amy Klobuchar kallade en ja-röst ett "varningsskott för tyranner världen över", medan republikanen Tom Cotton sade att Sverige och Finland blir "två av alliansens starkaste medlemmar sekunden de ansluter".
Sverige träffar Turkiet
Med USA har 23 av 30 Natoländer godkänt Sveriges och Finlands ansökan. Bland annat Turkiet, som länge opponerade sig mot ansökningarna, har ännu inte sagt ja.
Sverige och Finland kommer inom kort träffa representanter från Turkiet inom ramen för överenskommelsen gällande Nato mellan länderna, bekräftar Ann Linde.
– I avtalet ingår en mekanism för att följa upp avtalet och hur avtalet ska genomföras. Den mekanismen ska genomföras ganska så snart, men jag bekräftar inga datum, säger Linde.
TT: Vilken nivå sker det på?
– Samma som förhandlingarna tidigare varit på. Det vill säga statssekreterare och olika tjänstepersoner från olika delar av det svenska och finska regeringskansliet respektive det turkiska, säger Ann Linde.
TT: Vad har du för förväntningar?
– Både Sverige och Finland har ju varit noga med att vi hedrar avtalet och det avser vi att göra också.
Fakta: Sveriges och Finlands ansökan till Nato
Länder som godkänt Sveriges och Finlands ansökningar:
Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Danmark, Estland, Frankrike,Tyskland, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Storbritannien, USA.
Länder som ännu inte godkänt:
Tjeckien, Grekland, Ungern, Portugal, Slovakien, Spanien, Turkiet.
Källa: Finlands regering, med flera