1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

USA-protester: "Väntar oss ökning" av virusfall

Över hela USA har tusentals människor den senaste veckan slutit upp i en protestvåg mot rasism och polisvåld – mitt under rådande pandemi.
Läkare varnar för att protesterna är en grogrund för ny smittspridning – och att tårgas kan göra att viruset sprids mer effektivt.
Demonstranter i Los Angeles på tisdagen.
Foto: Richard Vogel/AP/TT

– Vi väntar oss en ökning (av coronavirusfallen), eftersom inga håller avstånd och tyvärr använder de flesta sina munskydd felaktigt, säger Ebony Hilton, läkare vid University of Virginia-sjukhuset.

Under de omfattande protesterna har polis återkommande använt tårgas och pepparsprej mot demonstranter, något som även det kan öka smittspridningen, enligt Hilton.

– Pepparsprejen, som leder till hosta och kväljningar, ökar också risken. Dessutom kan covid-19 spridas genom små droppar via ögonen, och många använder inte skyddsglasögon, säger hon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Trotsar faran

Enligt Robert Glatter, akutläkare i New York, kan aerosolen som skapas av tårgas göra att droppar med virus färdas längre sträckor än vad de annars skulle ha gjort och på så sätt riskerar fler att smittas.

Trots faran fortsätter tiotusentals demonstranter över hela USA att bryta mot rekommendationerna om att hålla avstånd – att protestera är viktigare.

– Det som har hänt är så upprörande att vi måste ta oss ut på gatorna, trots covid, trots att man kanske blir smittad, säger 52-årige Cav Manning när han går med tiotusentals andra i ett demonstrationståg i Brooklyn i New York.

Två pandemier

Människor demonstrerar mot polisbrutaliteten som orsakade 46-årige George Floyds död i Minneapolis den 25 maj – och just polisvåld är ett lika stort hot för USA:s svarta befolkning som coronaviruset, menar Hilton.

Att ständigt misstänkliggöras och pekas ut som förövare av poliskåren skapar en konstant mental stress och svarta i USA är därför utsatta för två pandemier samtidigt – covid-19 och polisbrutalitet, enligt henne.

– Vi vet att kronisk stress leder till förhöjd risk att drabbas av cancer, högt blodtryck, diabetes, hjärtsvikt och fetma, påpekar Hilton.

USA är det land som är värst drabbat av coronaviruspandemin, sett till antalet bekräftat smittade och döda. Hittills har över 106 000 människor avlidit i landet efter att de smittats med covid-19 och över 1,8 miljoner människor har konstaterats vara smittade. Antalet nya dödsfall sjunker långsamt, efter att ha nått en topp i mitten på april, och delstater har delvis börjat öppna sina samhällen igen.

Läs mer

Mark

Sjuhärad: Mopeder i krock – två till sjukhus

Strax före klockan tolv på torsdagen kom det in ett larm till Sos om en trafikolycka på Hedevägen i Kinna. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.