Annons
Nyheter

USA och Storbritannien pressar på för Sverige

Med Finland klart som Natos 31:a medlemsland uppmanar USA och Storbritannien övriga Natoländer att snarast möjligt även låta Sverige kliva ombord.
Nato • Publicerad 4 april 2023
President Joe Biden i samband med att USA formellt godkände Sveriges och Finlands Natoansökningar i augusti 2022. Arkivbild.
President Joe Biden i samband med att USA formellt godkände Sveriges och Finlands Natoansökningar i augusti 2022. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

I ett uttalande välkomnar den amerikanske presidenten Joe Biden "stolt" Finland in i Nato. "Tillsammans, stärkta av vår nyaste allierade Finland, kommer vi att fortsätta att bevara den transatlantiska säkerheten och försvara varje tum av Natos territorium."

Joe Biden uppmanar Turkiet och Ungern att göra gemensam sak med alla andra Natoländer och "utan dröjsmål" ratificera Sveriges ansökan till den västliga militäralliansen.

Annons

– Sverige är också en stark och kapabel partner som är redo att träda in i Nato, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken som ber Turkiet och Ungern att lägga sina invändningar åt sidan så att Sverige kan välkomnas som medlem "så snart som möjligt".

Även den brittiske premiärministern Rishi Sunak sätter press på Turkiet och Ungern genom att uppmana alla Natoländer att godkänna Sverige som medlem, rapporterar El País.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hoppas att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan komma till Natos toppmöte i sommar.

– Ett starkt oberoende Ukraina är viktigt för stabiliteten i det euro-atlantiska området och vi ser fram mot att träffa president Zelenskyj på vårt toppmöte i Vilnius i juli, sade Jens Stoltenberg efter ett möte med Natoländernas utrikesministrar på tisdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons