Annons
Nyheter

USA kallar hem militär personal från Irak

Irak/USA • Publicerad 12 juni 2020
Amerikansk militär i Irak. Arkivbild.
Amerikansk militär i Irak. Arkivbild.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

USA kommer att ta hem militär personal från Irak under kommande månader.

"De två länderna uppger att mot bakgrund av betydande framsteg med att eliminera IS-hotet kommer USA under de kommande månaderna fortsätta att minska styrkorna i Irak", heter det i ett gemensamt uttalande, däremot nämns inte hur många personer det handlar om.

Annons

"USA upprepade att de varken söker eller begär permanent bas eller permanent militär närvaro i Irak."

Irak lovade i sin tur att skydda baser som inrymmer amerikanska militärer efter flera raketattacker mot amerikanska mål i Irak, angrepp som pro-iranska paramilitära grupper har ansetts ligga bakom.

USA och Irak höll i torsdags sitt första strategiska samtal på över tio år. Irakiska myndigheter har krävt att USA ska kalla hem soldater efter det att en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad den 3 januari i år dödade Qassem Soleimani, chef över Irans revolutionsgardes specialstyrka Quds.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons