Annons
Nyheter

USA-bomber över Sverige i sommar

Det amerikanska flygvapnet ska tillsammans med det svenska öva bland annat bombfällning i Sverige i sommar.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2010

Övningen blir troligen den första mellan enbart svenska och amerikanska militära styrkor på svenskt territorium, uppger tidningen Riksdag & Departement.

En förutsättning för att övningen blir av är att regeringen ger sitt godkännande. Försvarsmakten har begärt att få genomföra övningen som enligt planerna ska hållas under två veckor kring månadsskiftet juli–augusti. Regeringen väntas ge besked i nästa månad.

Annons

Under övningen är det tänkt att ett 20-tal amerikanska stridsflygplan och närmare 200 amerikanska soldater ska stationeras på flygflottiljen F 21 i Luleå.

Syftet med övningen är enligt Försvarsmakten att förbättra de svenska flygstridskrafternas förmåga. Under övningen vill försvaret bland annat fälla bomber vid skjutfältet Lomben i Norrbotten.

Sverige och USA deltog så sent som sommaren 2009 i en liknande övning i Sverige, men då var även nio andra EU-länder med.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons