Annons
Nyheter

Uppskruvad ton från Peking om Taiwan

Kina kan agera militärt om det inte finns andra sätt att stoppa ett självständigt Taiwan, säger en högt uppsatt general i Kina.
Uttalandet skruvar upp det redan hårda tonläget i regionen.
Kina/Taiwan • Publicerad 29 maj 2020
Taiwans president Tsai Ing-Wen. Arkivbild.
Taiwans president Tsai Ing-Wen. Arkivbild.Foto: Taiwans presidentkansli/AP/TT

Det skarpa uttalandet gjordes på 15-årsdagen av en lag som Kina instiftat för att förhindra ett självständigt Taiwan, och som stipulerar att militära maktmedel kan användas för att stoppa en frigörelse.

– Om möjligheten för en fredlig återförening går förlorad så kommer folkets väpnade armé, med hela nationen, inklusive folket i Taiwan, att vidta alla nödvändiga åtgärder för att resolut krossa alla separatistiska planer eller handlingar, sade general Li Zuocheng, medlem i Kinas centrala militärkommission.

Annons

Även om spänningarna mellan Kina och Taiwan funnits där i årtionden ses fredagens utspel från en militär på den nivån som ovanligt.

Li Zhanshu, ledamot i Kinas mäktiga politbyrå, tillade att en icke fredlig åtgärd är en sista utväg – men höjde samtidigt ett varningens finger åt dem som skulle trotsa lagen.

Den taiwanesiska regeringen fördömer uttalandet och menar att "hotet om krig" är ett brott mot internationell rätt och att Taiwan aldrig har varit en del av Folkrepubliken Kina.

"Det taiwanesiska folket kommer aldrig att välja diktatur, inte heller kommer det ge vika för våld", skriver det taiwanesiska rådet för fastlandsfrågor i ett uttalande.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har suttit vid makten sedan 2016 och valdes om med bred marginal i januari. I sitt installationstal sade hon att Kinas regering måste finna sig i att existera sida vid sida med ett demokratiskt Taiwan, som hon anser aldrig kommer att acceptera att styras av Peking.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men det anspråket har bara godkänts av ett fåtal länder runt om i världen. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek tog över Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som kallar sig Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwan har drygt 23 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons