Annons
Nyheter

Efter festerna: Drottningen får en ursäkt

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons stab har bett drottning Elizabeth om ursäkt.
Ursäkten kommer efter att det avslöjats att man hållit fester på 10 Downing Street den 16 april förra året – mitt under lockdown och dagen före prins Philips begravning.
Storbritannien • Publicerad 14 januari 2022
Brittiska medier rapporterar om fler fester på Downing Street.
Brittiska medier rapporterar om fler fester på Downing Street.Foto: Frank Augstein/AP/TT

– Det är djupt beklagligt att detta ägde rum i en tid av landssorg och nummer 10 har bett palatset om ursäkt, säger en talesperson enligt nyhetsbyrån AFP.

Avskedsfesterna hölls dagen före det att drottning Elizabeths make prins Philip skulle begravas vid en ceremoni i slottskyrkan Saint George's Chapel och som var strikt begränsad på grund av rådande coronarestriktioner. Drottningen ska nu ha fått en ursäkt via telefon, men den har dock inte framförts personligen av premiärministern själv.

Dans och drickande

Annons

Det är tidningen The Telegraph som rapporterat om festerna där omkring 30 människor ska ha deltagit. Rådgivare och tjänstemän hade samlats för att tacka av James Slack, Johnsons kommunikationschef, samt en av premiärministerns personliga fotografer.

Enligt vittnen som The Telegraph pratat med dracks det alkohol under festligheterna och gästerna ska ha dansat till sent på natten, trots att restriktionerna som gällde då förbjöd att personer från olika hushåll träffades inomhus.

Boris Johnson är redan föremål för massiv kritik för det som kallas för "partygate", ett kalas som hölls i trädgården bakom residenset på 10 Downing Street den 20 maj förra året och där premiärministern själv deltog.

Hård kritik

Premiärministerns popularitet sjunker i takt med att skandalen växer, och kritiken är hård, i första hand från oppositionen. En av de som nu kräver Johnsons avgång är Skottlands konservativa ledare Douglas Ross.

– Jag måste tyvärr säga att hans position inte längre är är hållbar, säger Ross till STV enligt nyhetsbyrån AFP.

Även Labourledaren Keir Starmer har krävt Johnsons avgång, och gick nyligen till storms mot vad han kallade "ett patetiskt spektakel".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons