Annons
Nyheter

Uppförsbacke för medlare i Benghazi

Gaddafi har gett Afrikanska unionen tummen upp för en "färdplan" mot fred, men rebellerna är skeptiska.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011
Gaddafi sa ja till medlarnas bud ? men de libyska rebellerna är skeptiska.
Gaddafi sa ja till medlarnas bud ? men de libyska rebellerna är skeptiska.Foto: Pier Paolo Cito

Efter att på måndagen ha fått ett ja av Muammar Gaddafi begav sig delegationen av medlare från AU till rebellernas Benghazi för att lägga fram sin "färdplan" mot ett slut på de libyska oroligheterna. De möttes av misstänksamhet och protester. Kring delegationens bilar flockades demonstranter som ropade slagord och viftade med flaggor, innan AU:s utsända rullade vidare mot mötet.

Skeptiska rebeller

Annons

En ung man i Benghazi som deltagit i protesterna sade på nättelefon till TT att många är skeptiska till AU. Gaddafis generositet gentemot medlemsländer får många att tvivla på deras avsikter:

– De har närt sig av Gaddafi i åratal – nu hälsar de på honom och sedan kommer de hit.

AU har krävt ett stopp på utländska militära aktioner i Libyen vilket retat oppositionen, men rebellerna tyckte sig ha flera skäl till misstänksamhet. Så sent som 2009 var Gaddafi, som bland annat titulerat sig "de arabiska ledarnas ledare" och "kungarnas kung i Afrika", dess ordförande.

– Gaddafi kallar sig kungarnas kung av en anledning – han tror att han äger de här människorna, sade den unge mannen.

Fler attacker

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sade att en vapenvila måste vara trovärdig och möjlig att bekräfta, medan EU ställde sig bakom AU:s försök.

– Vi stödjer AU:s arbete för att hitta en politisk lösning på situationen i Libyen, sade Michael Mann, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, enligt nyhetsbyrån AFP.

För en vapenvila krävde oppositionen att alla soldater dras tillbaka och att människor tillåts uttrycka sig fritt, men en Natokälla sade till nyhetsbyrån Reuters att regimen, trots AU:s försök, fortsatte angreppen mot staden Misrata.

– Det ser inte ut som att denna indikation på ett fredsavtal har någon substans i nuläget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons