Annons
Nyheter

Universitet får hyra ut bostad till fler forskare

Utbildning • Publicerad 25 november 2022
Flytta till Sverige för en tids studier eller forskning - men hur lösa bostadsfrågan? Lärosäten får utökade möjligheter att hyra ut för en begränsa Arkivbild.
Flytta till Sverige för en tids studier eller forskning - men hur lösa bostadsfrågan? Lärosäten får utökade möjligheter att hyra ut för en begränsa Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Universitet och högskolor får möjlighet att hyra ut bostäder till fler grupper av studenter och forskare, har regeringen beslutat. Syftet är att kunna locka fler som vill studera i Sverige under en begränsad period samt forskare i början av karriären.

I dag kan statliga lärosäten hyra ut bostad i andra hand till utbytesstudenter och gästforskare under en begränsad tid. Med regeländringen ska lärosätena även kunna hyra ut till avgiftsbetalande utländska studenter samt till utländska eller svenska nya doktorander och nyanställda forskare.

Annons

Motiveringen är att svensk högre utbildning strävar efter ett stort internationellt utbyte och rörlighet bland forskare, men att bostadsbrist på många universitetsorter gör det svårt att rekrytera.

"Genom att förbättra lärosätenas möjlighet att hyra ut bostäder vill regeringen undanröja dessa hinder", kommenterar utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

För tre år sedan omfattade hyresverksamheten cirka 7 200 lägenheter eller studentrum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons