Ungersk toppolitiker: Sverige sprider lögner
Det ungerska parlamentet väntas senare i mars fatta beslut om att godkänna Sveriges Natomedlemskap.
Inför det beslutet träffade i dag ungerska parlamentariker riksdagens talman.
– Mötet var varmt och vänligt, siktade på framtiden och ger ett perspektiv om en ny start, säger Hende.
– Vi gjorde klart att den ungerska regeringen, den ungerska presidenten, premiärministern och de flesta av de ungerska parlamentarikerna klart stödjer svenskt Natomedlemskap.
"Sprider lögner"
Hende tillade dock att det är nödvändigt att förbättra Sveriges och Ungerns bilaterala relationer.
– Det skulle vara önskvärt att svenska politiker, regeringsföreträdare och ledamöter i EU-parlamentet inte indikerar eller antyder att det finns en brist på rättsstatsprinciper i ett land, säger han och anser att sådana påståenden inte är baserade på fakta.
TT: Har inte Ungern problem med rättsstatsprinciper, hbtq-personers rättigheter och mediernas frihet?
– Jag ser inte sådana problem, men allt kan såklart diskuteras. Men man ska inte sprida lögner.
På en direkt fråga om svenska politiker sprider lögner om Ungern svarar Hende: "Ja, det tycker jag."
Över om några veckor
Den ungerska delegationen togs emot av talmannen Andreas Norlén. De hade en timme inbokad för att diskutera den ungerska ratificeringsprocessen. I ett uttalande efter mötet säger Norlén att det var ett "konstruktivt möte i god anda".
Ungern och Turkiet är de enda Natoländer vars parlament ännu inte godkänt Sveriges och Finlands Natomedlemskap.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har uppmanat sina partikamrater i Fidesz att säga ja till de två nordiska ländernas medlemskap. Omröstning väntas ske runt den 20 mars.
Hende säger att debatten i det ungerska parlamentet är inledd och att Sveriges Natomedlemskap stöds av alla partier utom ett.
– Om allt går bra, så är en sådan debatt över på några veckor.
Han tillägger samtidigt att det är talmannen som bestämmer vilka frågor som debatteras.
"Kritik på saklig grund"
Utrikesutskottets ordförande Aron Emilsson (SD), som också var med på mötet, säger att Ungern inte framförde några villkor.
– Vi talade om att förstärka och förbättra de bilaterala relationerna och förstå varandras konstitutionella traditioner. Och samtidigt ha respekt för att det finns demokratisk, vital debatt med kritik på saklig grund ska kunna framföras, men där vi samtidigt bättre förstår varandra.
Den ungerska delegationens besked var att landet ratificerar Sveriges ansökan om tre till fem veckor från och med i dag. Men något datum nämndes inte.
– Jag tror det är av stort värde för båda länder, och både för Sverige och Finland, om Ungern och Turkiet ratificerar vår medlemsansökan så snart som möjligt – helst i går. Men det är klart att de här positiva signalerna betyder mycket. Det skulle vara olyckligt om godkännandet drar ut på tiden, säger Emilsson.
Även Orbán har sagt att vissa parlamentariker har problem med de nordiska ländernas "lögner". Han syftar sannolik på svenska politikers kritik om bristande demokrati och rättsstat i Ungern.