Nyheter

Ungdomstjänst för skolhot i Piteå

Så många som möjligt skulle skjutas med hagelgevär på skolan i Piteå, löd meddelandet på ett internetforum.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2010

På tisdagen dömdes den 16-årige pojke som stod bakom hotet till ungdomstjänst.

Det var under en lektion i mars, när läraren för en stund lämnade rummet, som 16-åringen och hans kamrater läste om det uppmärksammade hotet mot Kungliga Tekniska Högskolan på internet. Då fick pojken idén att på skämt skriva ett hotfullt meddelande på ett internetforum.

I meddelandet skrev han bland annat att han följande dag skulle ta sin pappas hagelgevär och skjuta så många som möjligt på Strömbackaskolan innan han tog sitt eget liv. När hotet blev känt i medierna blev 16-åringen chockad och berättade för sina föräldrar vad han hade gjort. De kontaktade då polisen.

Enligt pojken var meddelandet ett skämt där han inte tänkt på konsekvenserna, men Luleå tingsrätt konstaterar att det inte var lika lätt för andra att förstå vad det handlade om. Rätten anser att det stått klart för pojken att meddelandet kunde uppfattas som ett hot, att det var riktat till en stor krets och att det därmed också var ägnat att skrämma lärare och elever på skolan.

Pojken ska därför avtjäna 35 timmars ungdomstjänst för olaga hot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.