Nyheter

Ungdomsgäng åtalas för skadegörelse och stöld

I en 18 sidor lång stämningsansökan radar åklagaren upp åtalspunkter mot ett tonårsgäng. Sju ungdomar åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för stöld och flera fall av skadegörelse och ofredande. Allt ska ha skett inom loppet av några veckor i början på året.
Brott • Publicerad 9 juni 2020
Sju ungdomar åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för stöld och flera fall av skadegörelse och ofredande. Arkivbild.
Sju ungdomar åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för stöld och flera fall av skadegörelse och ofredande. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ungdomarna, eller deras vårdnadshavare, krävs på sammanlagt nästan 200 000 kronor i skadestånd och ersättning.

De sju tonåringarna anklagas för att, i olika konstellationer, ha brutit sig in i två godisbutiker, tagit sig in på en byggarbetsplats, eldat upp en båt, kastat ägg på två hus och bränt på ett av kommunens utedass. En av dem åtalas också för ringa narkotikabrott.

Det grövsta brottet handlar om skadegörelse på en byggarbetsplats där de hällt grus eller jord i tankarna på flera arbetsfordon, sprutat en brandsläckare in i en förarhytt och slagit sönder backspeglar och vindrutetorkare.

Några ur gruppen har en kväll i början av mars också ofredat två par på samma gata i en stad i Skaraborg genom att kasta ägg på deras hus. Ett annat par drabbades av att några av ungdomarna satte eld på deras båt.

Ungdomarna erkänner några av brotten, i andra fall att de varit på platsen men förnekar brotten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.