Annons
Nyheter

Ungdomar utsätts för hatbrott på nätet

Var tredje ungdom har blivit utsatt för hatbrott på nätet, visar en ny rapport.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

– Många tror att man får uttrycka mer hat än vad som faktiskt är lagligt, säger Alice Bah Kuhnke, Ungdomsstyrelsens generaldirektör.

En av tre i åldern 16 till 25 år har blivit utsatt för hatbrott på nätet, alltså blivit trakasserad på grund av hudfärg, sexuell läggning eller tro.

Annons

Anneli Häyren Weinestål, genusforskare vid Uppsala universitet, tror att anonymiteten gör det lättare att hata på internet.

– Den som går och knackar en bög på bakgatan i stan kan åka dit, men gör man det på nätet kommer man undan med det, säger hon.

I undersökningen från Ungdomsstyrelsen, som presenteras på måndagen, ser 77 procent av de unga kvinnorna hatbrott som allvarligt eller mycket allvarligt medan det bara är 49 procent av männen som gör det.

– Flickor tränas i att uttrycka utsatthet medan pojkar tränas i att förtränga det, säger Anneli Häyren Weinestål.

Genom en kampanj, rapporten och utbildning hoppas Ungdomsstyrelsen kunna belysa problemet med näthat.

– Vi måste bli fler, både unga och vuxna, som gör saker åt det vi ser. I dag reagerar vi inte tillräckligt mycket eftersom vi har vant oss vid att det förekommer, säger Alice Bak Kuhnke.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons