Nyheter

Unga skyr Facebook

Sociala nätverkssajter som Facebook och Myspace är helt ute bland yngre användare. Orsak: ”Gamlingarna” har hittat dit.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2009
Foto: 

– Vilken 15-årig tjej vill få en vänförfrågan från pappa? säger Simon Sundén, strateg inom sociala medier.

Av statistik han tagit fram framgår tydligt att det finns en avgrundsdjup klyfta mellan grupperna 13–17 år och 18–21 år. I den första gruppen är cirka 40 procent medlemmar i Facebook, i den andra hoppar siffran upp till drygt 87 procent.

– Det händer något där i 17–18-årsåldern, man lämnar Bilddagboken och går över till det ”vuxnare” Facebook i stället, säger Simon Sundén.

Bilddagboken, ja. Det är numera det som gäller, efter att ungdomarna i princip övergett sin tidigare tummelplats Lunarstorm. Enligt färska siffror har svenska Bilddagboken nu över 250 miljoner bilder och långt över en miljon bilddagböcker är upplagda på sajten.

– Lunarstorm lyckades inte nå en ny generation när den gamla växte upp. Bilddagboken har lite samma stuk som Facebook, men är mycket mer bildfokuserat och det går hem bland ungdomarna, som ständigt tar en massa bilder med mobilkameran och lägger upp, säger Simon Sundén.

Han betonar att Facebook fortfarande är en förkrossande gigant på den sociala nätverksmarknaden – var fjärde svensk är medlem.

Facebook

Det sociala nätverket Facebook har, enligt egna uppgifter, 250 miljoner användare världen över.

2007 värderades Facebook till 15 miljarder dollar.

Den största användargruppen i Sverige är 19–20-åriga kvinnor, 96 procent av alla svenskor i den åldersgruppen har ett Facebookkonto.

Av hela Sveriges befolkning har drygt 23 procent ett konto på Facebook.

Den snabbast ökande gruppen användare är nu personer över 35 år.

Källa: Iconvert, Facebook.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.