Ung man anhållen för skott mot polishem i Västerås

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för skjutningen mot en polisbostad i Västerås.
Minst tolv skott borrade sig igenom ytterdörren i den bostad där en polis och hans familj låg och sov.
Brott • Publicerad 28 oktober 2017
Foto: Per Groth/TT

Åklagaren Anne Sjöblom beslutade att anhålla den mannen klockan 20.43 efter förhör under kvällen. Mannen är anhållen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för försök till mord, uppger polisen till TT.

Enligt polisen är en andra person som hämtades in till förhör tidigare under dagen försatt på fri fot, men inte avförd från utredningen.

Två vuxna och två barn befann sig i det beskjutna huset och låg och sov under skottlossningen. Skotten som avlossades ska ha varit så kraftiga att de gått rakt igenom fastigheten och åtminstone ett av skotten träffade fastigheten bakom, uppger en poliskälla för TT. Därmed ska även andra personer ha utsatts för fara. Bara i dörren kan man räkna till minst tolv skotthål.

– Det är stor förödelse i huset. Det är en mängd grovkalibriga patroner som ligger utanför, säger regionpolischefen Carin Götblad på en presskonferens där hon redogör för nattens händelser och polisens arbete.

Polisen vill inte säga vilket position den drabbade polisen har inom myndigheten.

– Men det här är en vanlig, duktig, polis som blivit utsatt. Det är oerhört allvarlig. Det är ren tur att inte någon blivit träffad, säger hon.

Hon vill inte uttala sig om vilken typ av vapen som har använts, innan den tekniska undersökningen är klar.

– Det är ett grovkalibrigt vapen, det kan vara ett automatvapen, säger hon.

Götblad vill inte heller bekräfta uppgifterna om att en kula gått in i huset bakom den beskjutna villan.

– Det finns sådana uppgifter, vi bekräftar inte dem i det här läget, men det är stor förödelse och kraftig ammunition, säger hon.

Enligt Götblad mår familjen just nu "inte alls bra" och samtliga var hemma när dådet ägde rum.

– De får allt stöd som kan behövas.

Enligt TT:s källa arbetar polisen just nu efter teorin att dådet riktar sig mot Polismyndigheten i stort med anledning av polisens riktade arbete mot den grova kriminaliteten i regionen.

– Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot Polisen och vår verksamhet. Då försöker vi vidta de åtgärder som vi tycker är viktiga för att det här inte ska kunna ske igen. Vi jobbar också med att säkra arbetsmiljön för våra arbetare, säger polisområdeschefen Robert Wallén till TT.

– Utgångspunkten just nu är att vi kommer att gripa gärningsmannen, eller gärningsmännen, som har begått det här brottet.

Polisen kommer ha en större närvaro ute i samhället eftersom händelsen även väcker oro bland invånare i Västerås.

– Jag vaknade av att det hördes ett smattrande ljud, men sedan var det tyst. Det pågick en ganska lång stund, säger grannen Kinda till TT.

– Jag kollade alla fönster och tittade till barnen, men såg ingenting. Så jag tänkte att det var väl ingenting.

En äldre dam som bor alldeles i närheten av det beskjutna huset vaknade av att det smällde.

– Men jag fattade inte att det var skott. Jag gick upp, men lade mig sedan och vaknade när polisen dunkade på dörren, säger hon till TT.

Hon vill i likhet med nästan alla grannar som TT pratar med inte medverka med namn.

– Jag tycker att det är hemskt. Det här är ju ett så lugnt och fint område.

Polisen arbetar nu intensivt med ärendet och i pusselläggandet finns information som förvärvats som är av intresse sedan tidigare. Enligt SVT Västmanland har också beslag gjorts på platsen.

– Vi har säkrat vissa spår och gjort flera beslag på platsen. Vilka kan vi inte gå in på, säger polisens presstalesman Daniel Wikdahl till SVT.

Polismyndigheten har också gått upp i stabsläge som en följd av händelsen, som rubriceras som mordförsök alternativt dråpförsök.

Ingen har gripits för brottet, men två personer har hämtats in till förhör.

– Det är ett led i det intensiva utredningsarbetet som pågår just nu och vi kan inte uttala oss mer i det, säger Anders Hedström, presstalesperson på polisen i region Mitt.

Enligt polisområdeschefen Robert Wallén ska det inte ha funnits någon konkret hotbild eller ett specifikt hot mot den drabbade polismannen.

TT: Riktar ni in er på kriminella grupperingar i utredningsarbetet?

– Vi arbetar, som man brukar säga, brett. Vi har en bra bild av den grova organiserade brottsligheten i Västerås, men också i resten av landet.

– Det man kan konstatera är att det här är ett väldigt allvarligt brott och att det är en kraftig våldsanvändning att skjuta med ett grovkalibrigt vapen. Det gör inte vem som helst, säger Wallén.

Riksåklagaren har informerats om händelsen och familjen tas om hand på skyddad plats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.