Annons
Nyheter

Ukrainare kan skriva universitetsprov i Sverige

Utbildning • Publicerad 16 april 2023
Ukrainska medborgare som siktar på en ukrainsk universitetsutbildning kan skriva antagningsprov i Stockholm. Arkivbild.
Ukrainska medborgare som siktar på en ukrainsk universitetsutbildning kan skriva antagningsprov i Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ukrainska medborgare som flytt till Sverige får för andra året möjlighet att på svensk mark skriva inträdesprov till ukrainska universitet.

Regeringen har beslutat att ge Stockholms universitet i uppdrag att anordna antagningsproven. Konkret innebär det att stå för lokaler, genomföra id-kontroller och vidareförmedla resultaten.

Annons

"Det här är en solidaritetshandling med Ukrainas universitet under den pågående invasionen. Efter kriget kommer utbildade ukrainare vara avgörande för att bygga upp det Ryssland förstört”, kommenterar utbildningsminister Mats Persson (L).

Ukrainska lärosäten har med anledning av kriget kraftigt utökat möjligheten till distansundervisning och webbkurser.

Även i fjol kunde ukrainska medborgare skriva inträdesprovet vid Stockholms universitet. Omkring 160 personer genomförde provet, enligt universitetet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons