Annons

Ukraina och Ryssland utväxlade fångar

Ukraina • Publicerad 10 april 2023
Ukrainska krigsfångar som försvarade Mariupol ingår i en fångutväxling.
Ukrainska krigsfångar som försvarade Mariupol ingår i en fångutväxling.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Ukraina och angreppsmakten Ryssland har genomfört en fångutväxling på ett hundratal krigsfångar vardera. Utväxlingen bekräftas av det ukrainska presidentkansliets stabschef Andrij Jermak.

"Det rör sig om soldater, matroser, gränsvakter och medlemmar i nationalgardet", skriver Jermak på sociala medier-plattformen Telegram. Där lade han även upp en filmsekvens som visar hur kvinnor i uniform tas emot.

Annons

Ukraina ska ha återfått 100 soldater.

Jermak skriver att förhandlingarna med Ryssland var svåra och utdragna.

Bland krigsfångarna som överlämnats till Ukraina finns soldater som stred i Mariupol innan ryska styrkor belägrade staden.

Ryssland bekräftar att över 100 ryska krigsfångar överlämnats.

"106 ryska soldater har efter förhandlingar överlämnats från territorier som står under Kievs kontroll", meddelade det ryska försvarsdepartementet enligt den terminologi om Ukraina som godkänts av Kreml.

Den senaste fångutväxlingen under det ryska angreppskriget genomfördes den 7 mars. 130 ukrainare utväxlades då med 90 ryska soldater.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons