Annons
Nyheter

Uggla släckte partikelacceleratorn Cern med hjälp av en baguette

En förmodat fransk fågel lyckades häromveckan sänka den europeiska atomforskningsanläggningen Cerns jättelika partikelaccelerator, om än kortvarigt.
Nyheter • Publicerad 9 november 2009

I det något kryptiska pressmeddelandet från Cern heter det att "en fågel med en bit baguette i näbben orsakade en kortslutning i en utomhusplacerad elektrisk anordning som betjänar sektor 7-8 och 8-1 av LHC. Kortslutningen orsakade bland annat ett avbrott i LHC:s kryotekniska system".

Det ska troligen uttydas som att fågeln tappade sin baguette så olyckligt att den 27 kilometer långa partikelacceleratorn, som ligger nergrävd i en cirkelrund tunnel på gränsen mellan Schweiz och Frankrike, fick ett avbrott i vissa av sina kylsystem.

Annons

Avbrottet var kortvarigt och påverkade inte projektet, försäkrar Cern.

Fågeln, som förmodas ha varit en uggla, klarade sig.

"Men den förlorade sin brödbit", heter det vidare i Cerns pressmeddelande.

Mångmiljardprojektet LHC, som bland annat ska utforska universums hemligheter, har drabbats av flera problem sedan anläggningen stod färdig i september 2008. Efter starten gick den nästan genast sönder och ska inte tas i bruk förrän om några veckor. I oktober avslöjades att en av de kärnfysiker som arbetar vid Cern gripits, misstänkt för kontakter med terrornätverket al-Qaida.

Cern, Europeiska kärnforskningsorganisationen, driver en av världens främsta kärntekniska forskningsanläggningar strax utanför Genève. Partikelacceleratorn LHC ("Large Hadron Collider") är dess största projekt. Sverige är en av Cerns 20 medlemsstater.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons