Annons
Nyheter

UD varnar för vulkanutbrott på Island

Ett vulkan på sydvästra Island har fått utbrott och lava väller ut från en spricka nära Reykjavik, enligt landets meteorologiska myndigheter.
Svenska ambassaden varnar resenärer som befinner sig på ön, rapporterar SVT.
Miljö • Publicerad 3 augusti 2022
Vulkanen Geldingadalur, som ligger nära huvudstaden Reykjavik, vid ett utbrott den 24 mars 2021.
Vulkanen Geldingadalur, som ligger nära huvudstaden Reykjavik, vid ett utbrott den 24 mars 2021.Foto: Marco Di Marco/AP

Het lava väller ut från en trång spricka i Fagradalsfjall, drygt 30 kilometer från huvudstaden Reykjavik. Utbrottet kommer efter flera dagar med mindre jordskalv i området som ligger nära Keflaviks flygplats. Enligt isländska public servicebolaget Rúv hade flygtrafiken under eftermiddagen inte påverkats av utbrottet.

På Island har myndigheterna skärpt säkerhetsnivån efter de senaste dagarnas jordbävningar. Under söndagen uppmättes den största jordbävningen som hade en magnitud på 5,4.

Annons

Den svenska ambassaden på Island uppmanar resenärer på Reykjaneshalvön att vara försiktiga i branta sluttningar, vid branta havsklippor och att undvika områden där det finns risk för stenras.

De senaste fyra dagarna har runt 1 000 personer per dag besökt området i närheten av vulkanen Geldingadalur.

Ett utbrott i samma område i fjol gav i från sig spektakulära lavaflöden under flera månader. Vulkansystemet på Reykjaneshalvön hade innan dess inte haft något utbrott på omkring 800 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons