Annons
Nyheter

UD: Oklart om svenskar i området

Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst säger att den svenska ambassaden skakades av skalvet.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011

– De kände av jordbävningen på ambassaden. Personalen evakuerades till öppen plats men har nu kunnat återvända och byggnaden har inte skadats.

– Vi känner inte till några svenskar i det området som drabbades hårdast av skalvet, säger hon.

Annons

Råder svenskar att följa nyheterna

UD råder alla svenskar i Japan att följa nyhetsrapporteringen och så fort som möjligt ta kontakt med de lokala myndigheter som ansvarar för krishanteringen.

Ambassaden i Tokyo fortsätter att följa utvecklingen och kommer att rapportera regelbundet.

Volvo undersöker

– Vi vet inte så mycket än så länge, men det förefaller som att man har klarat sig relativt väl, säger Mårten Wikforss, presschef på AB Volvo, till TT.

Företagets verksamhet i Japan består av UD Trucks (tidigare Nissan Diesel).

– Hittills har vi inga uppgifter om skadade bland de anställda på våra anläggningar.

– Det är svårt att nå per telefon men folk har kunnat mejla och chatta och så, så vi har fått lite information den vägen.

Anläggningar finns över hela Japan.

– Men den stora anläggningen är Ageo utanför Tokyo.

Annons

Vittne: "Här skakade det duktigt"

Ett 50-tal personer, utsända och lokalanställda, fick utrymma kontoren på det svenska ambassadområdet i Tokyo under fredagens kraftiga skalv.

– Vi sitter mitt i Tokyo och här skakade det duktigt, ett antal gånger. Till slut var vi tvungna att utrymma byggnaden och gå ut på gatan, säger Hans Rhodiner, landschef i Japan för Invest Sweden.

– Men vi har inga som helst skador på byggnaden vad vi nu vet, tillägger han.

Det värst drabbade området verkar vara norr om Tokyo, i Sendai, enligt Rhodiner.

– Sendai flygplats, precis vid havet, har förstörts av tsunami. Startbanan har försvunnit. Det är massor av bilar som har kastats omkring och folk har fått rusa upp på taken på husen för att komma undan vattenmassorna, säger han.

– Det är väldigt mycket efterskalv. Det här kommer nog fortsätta ett bra tag till, säger Hans Rhodiner.

Han berättar att folk i Japan länge gått och väntat på "den stora jordbävningen", som brukar dyka upp vart 60:e eller 70:e år historiskt sett.

– Vi har ju mindre jordbävningar här ett par gånger i månader. De första sekunderna tänker alla att detta kan vara den stora. Och efter några sekunder kan man konstatera att det inte är det, säger Rhodiner.

– Men den här gången fortsatte det att bygga på, från en liten skakning tills det bara blir mer, mer och mer. När det hållit på en stund och kommer flera efterskakningar blir man fundersam och börjar undra vart det ska sluta.

Annons

"Folk är skärrade"

– Folk är skärrade. Men det är ingen hysteri. Vi kunde lugnt och städat gå ut på gatan, med hjälmar och annat på, säger Hans Rhodiner.

– Men det är klart, folk är nervösa över vad som hänt med familj och sådant.

Oron tilltar då stora delar av mobilnätet ligger nere på grund av överbelastning och då sms fungerar dåligt.

– Vanliga telefonlinjer har precis börjat komma i gång igen, säger Rhodiner.

I området kring ambassaden har han varken sett eller hört om några personskador. Men många är efter skalvet fast på sina arbetsplatser.

– Tunnelbanor fungerar inte. Tåg och flyg fungerar inte. Även motorvägar är avstängda för tillfället, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons