Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

UD kallade upp Kinas ambassadör

Utrikesdepartementet har kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou med anledning av de kinesiska sanktionerna som riktas mot EU och den svenska forskaren Björn Jerdén.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou. Arkivbild.
Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) gav direktiv om detta, då hon befinner sig i Bryssel.

– På mitt uppdrag har kabinettssekreteraren (Robert Rydberg) kallat upp ambassadören till UD i dag för att helt enkelt uttrycka Sveriges starka missnöje med den kinesiska regeringens agerande, säger Linde till TT.

– Det är en väsentlig upptrappning och naturligtvis helt oacceptabelt.

Markerade om Xinjiang

EU:s sanktioner, vilka Kinas var ett svar på, lades med anledning av Kinas människorättsbrott i provinsen Xinjiang, där mängder av människor ur framför allt Kinas muslimska minoritetsgrupper har placerats i läger.

Kabinettssekreterare Rydberg uppges också ha understrukit "Sveriges och EU:s starka engagemang för mänskliga rättigheter i Xinjiang", enligt Linde.

Vad ambassadör Gui svarade vill utrikesministern inte gå in närmare på.

– Men jag kan säga så mycket som att de inte har klargjort några grunder för varför de har valt ut just de här personerna, säger hon.

"Lögner och desinformation"

Kina har riktat sina sanktioner mot EU-parlamentariker, EU-institutioner, forskare och ideella organisationer. Landets utrikesdepartement hänvisar till att de avsiktligen spridit "lögner och desinformation" om landet.

Utrikesminister Linde vill inte spekulera kring Kinas avsikter med att välja ut just dessa personer och organisationer, men påpekar att det är en hel rad EU-länder som kallat upp kinesiska ambassadörer under tisdagen för att söka svar på detta.

EU har sedan i december ett system för att kunna sanktionera människor världen över som anses skyldiga till kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är fyra kinesiska medborgare som har lagts till den listan, där det sedan tidigare fanns sex ryska medborgare.

Delvis överraskad

Björn Jerdén forskar vid Utrikespolitiska institutet och leder dess nyinstiftade nationella kunskapscentrum om Kina. Sanktionerna innebär bland annat att han inte kommer att kunna besöka Kina. I en intervju med TT säger han att han överraskades av att Kina riktade sig mot honom personligen, men inte av landets metod.

– Vi har sett en utveckling där det blivit svårt att forska om Kina utan att stöta på kritik från den kinesiska staten, säger han till TT.

Den erfarne sinologen Torbjörn Lodén, professor emeritus vid Stockholms universitet, förvånades också av Kinas val av måltavla.

– Jag känner inte till att man riktat sanktioner mot enskilda forskare på det sättet, som svar på sanktioner från en stat eller EU. Många forskare är portförbjudna i Kina, men inte till följd av något sådant här, sade han till TT i måndags.

Läs mer