Nyheter

UD avråder från Kinaresor

Världen Artikeln publicerades

Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset, uppges i ett pressmeddelande.

Tidigare under söndagen meddelades att Norge och Danmark ändrat sina reserekommendationer och länderna avråder sina medborgare från resor till Hubeiprovinsen med anledning av coronaviruset.

"Norska medborgare på resa i Kina, inklusive Hongkong, bör följa med på nyheter och vara förberedda på förseningar och olägenheter som följer av restriktioner", meddelade norska utrikesdepartementet.

Flera länder beslutar sig nu för att ta hem medborgare från den kinesiska staden Wuhan för att minska risken för smitta.

Japan ska evakuera sina medborgare som befinner sig i kinesiska Wuhan, meddelar premiärminister Shinzo Abe, skriver Reuters. Staden är epicentrum för det pågående coronavirusutbrottet.

Alla japanska medborgare som så önskar ska hämtas hem, bland annat med ett specialchartrat plan, enligt premiärministern.

– Vi koordinerar oss med Kinas regering på flera nivåer, och vi kommer att skynda på processen för ett snabbt genomförande.

Runt 430 japaner befinner sig i Hubeiprovinsen enligt en talesperson för det japanska utrikesdepartementet.

Landet är ett av flera som meddelat att de planerar att hämta hem sina medborgare.

USA har sedan tidigare fått tillstånd att med flyg evakuera diplomater och andra medborgare från Wuhan.

Även Frankrike och Ryssland meddelade på lördagen att de vidtar åtgärder för att evakuera medborgare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.