Nyheter

Ubåtsjakten i skärgården fortsätter

Flera fartyg har gått in i hamn för översyn och det talas om en "delvis ny fas".
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2014
Foto: 

Någon nedtrappning i jakten på en främmande ubåt handlar det dock inte om enligt försvaret.

– Underrättelseoperationen fortsätter, precis på det sätt som den gjort tidigare, men med andra enheter, säger informationsdirektör Erik Lagersten.

Försvaret höll på onsdagseftermiddagen en presskonferens vid sjöstridsflottiljen i Berga. Några nya observationer liknande de som gjorts i helgen kunde inte rapporteras.

– Vi har fortfarande samma bedömning som tidigare, det pågår en trolig främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Syftet är nu att kunna bekräfta om sådan fortfarande pågår, sade Erik Lagersten.

Samtidigt gick korvetten HMS Stockholm in vid örlogshamnen i Berga. Även HMS Visby och ett av de tidigare aktiva minröjningsfartygen gjorde detsamma.

Erik Lagersten kallar det en "ny fas" – däremot inte nedtrappning.

– Taktisk chef har gjort bedömningen att vi går in i en delvis ny fas där några fartyg gått in i örlogshamnen där de kommer att bibehålla en hög beredskap, säger Lagersten.

Har fartygen vapen ombord?

– De har sina resurser som krävs, vilken bestyckning de har är inget som vi kommenterar.

Statsminister Stefan Löfven informerade samtidigt sina statsministerkolleger i Baltikum om den misstänkta undervattensverksamheten.

– Det är klart att de undrar vad som pågår. Det har ju funnits en oro för deras del ända sedan det som hände i Ukraina. Och det har jag stor respekt för, och med deras historia så ter det sig ju naturligtvis skrämmande, säger Löfven till TT.

Var du tvungen att lugna dem vad gäller svensk försvarsförmåga?

– Nej, vi har diskuterat inte minst försvarssamarbete, men det har ju pågått länge, och jag har bara bekräftat att vi naturligtvis kommer att hålla i det och se till att vi har ett bra försvarssamarbete.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.