Nyheter

Tyskland välkomnar fler jordbruksarbetare

Tyskland • Publicerad 10 juni 2020
Tyskland lättar på restriktioner för säsongsarbetare inom jordbruket. Arkivbild.
Tyskland lättar på restriktioner för säsongsarbetare inom jordbruket. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Tyskland låter snart personer från EU och Schengen-området att fritt resa in i landet för att säsongsarbeta inom jordbruket, meddelar jordbruksminister Julia Klöckner.

Från och med den 16 juni lyfts de restriktioner som innebar att max 80 000 säsongsarbetare skulle få komma in i landet för att bromsa coronavirusets spridning.

– Fram till slutet av året kan bönder anställa extra säsongsarbetare från utlandet, säger Julia Klöckner, men lägger till att de kommer att måsta följa strikta hygienregler.

– Det här är det enda sättet att arbeta ansvarsfullt i pandemitider. Det är i allas interesse att bönder kan fortsätta skörda och så.

Runt 300 000 utländska säsongsarbetare brukar komma till Tyskland varje år för att arbeta inom jordbruket, främst från Polen och Rumänien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.