Annons

Tyskland: Sverige har uppfyllt alla krav

Sverige är sedan en tid tillbaka redo att gå med i Nato, säger Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock.
– Från dag ett, och egentligen redan innan det, har ni uppfyllt kraven för att gå med i Nato.
Politik • Publicerad 14 februari 2023
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) i Stockholm.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är väldigt viktigt för Nato att både Sverige och Finland blir medlemmar före nästa Nato-möte, säger hon på en presskonferens efter ett möte med sin svenske kollega Tobias Billström i Stockholm.

De båda utrikesministrarna säger också att Sverige har uppfyllt sin del av det trilaterala avtal som slöts med Turkiet och Finland på Nato-mötet i Madrid.

Annons

TT: Vad kan Tyskland göra för att övertyga Turkiet?

– Vi och andra medlemsländer för intensiva samtal med Turkiet. Ratificeringen av Sverige och Finlands medlemskap handlar inte bara om ländernas säkerhet, det ligger i hela Natos intresse, svarar Annalena Baerbock.

Baerbock påpekar också att Gotland ligger 30 mil från Kaliningrad och att det är av yttersta vikt att länderna runt Östersjön samarbetar.

– Att vi bygger ut förnybar energi är en säkerhetsstrategi i dubbel bemärkelse. Dels stärker vi Europas självständighet och gör oss oberoende av rysk energi. Dels är vindkraft i Östersjön ett försvar mot ett annat hot – klimatkrisen, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons