Annons
Nyheter

Fortsatt ovisst om kanslerfråga i Tyskland

Det maktbärande partiet CDU ställer sig bakom den egna partiledaren Armin Laschet att bli förbundskanslerkandidat i nästa tyska val.
Men utmanaren Markus Söder från systerpartiet CSU i Bayern ger inte upp maktkampen.
Tyskland • Publicerad 12 april 2021
Ledarna för Tysklands två kristdemokratiska partier, Armin Laschet (CDU, till vänster) och Markus Söder (CSU, till höger).
Ledarna för Tysklands två kristdemokratiska partier, Armin Laschet (CDU, till vänster) och Markus Söder (CSU, till höger).Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Mindre än ett halvår före det tyska parlamentsvalet står den största partiunionen inför en ovanlig och uppslitande maktkamp.

Förbundskansler Angela Merkel har redan lämnat över partiordförandeskapet i kristdemokraterna CDU. Nästa fråga är vem som ska ställa upp som den kristdemokratiska unionen CDU/CSU:s kandidat i valet i höst.

Ovanlig maktkamp

Annons

Frågan existerar vanligtvis inte, då det mindre systerpartiet CSU i förbundslandet Bayern inte brukar utmana det nationella CDU om en förbundskanslerpost.

Men CSU drivande partiledare Markus Söder driver frågan om kanslerposten så långt han kan.

På måndagsförmiddagen meddelade CDU:s ledning efter överläggningar att man står bakom sin egen allt mer ifrågasatta ordförande, i stället för att släppa fram Söder.

Men svaret från Bayern var medvetet avvaktande och utmanaren Söder vägrade slänga in handduken.

– Jag tror att vi kommer att ha nått en punkt då vi kan fatta ett beslut denna vecka, sade Söder på en presskonferens i Bayerns huvudstad München.

Fortsatta samtal

Söder sade också att han och Laschet ska diskutera hur de konservativa systerpartierna ska lösa frågan om kanslerkandidaturen, skriver tidningen Frankfurter Allgemeine.

Frågan kan avgöras av den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen, där allt fler CDU-ledamöter ser positivt på att släppa fram bayraren Söder.

Partidistriktet i Berlin har till exempel tagit ställning för Söder.

Söder själv betonade i en intervju med public service-bolaget ARD på söndagskvällen vikten av enighet.

– Vi vill inte ha någon splittrad, utan en enad union.

Bakgrund: Kohls och Adenauers parti

CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) är Tysklands kristdemokrater, och ett av de två partier som traditionellt dominerat tysk politik (det andra är socialdemokratiska SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Efter Merkels avgång som ordförande tillträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som dock blev kortvarig på posten. I januari valdes Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, till ny partiledare, efter att med relativt knapp marginal ha besegrat den mer konservative kandidaten Friedrich Merz.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons