Annons
Nyheter

Utdömda tyska kol-byn omringad: "Absurt"

Det säger den tyska klimatprofilen Luisa Neubauer om den stora polisaktion som pågår i Lützerath, ett samhälle tänkt att offras för fortsatt kolenergi.
Polisen säger att byn har börjat utrymmas, men enligt Neubauer strömmar det i stället till demonstranter från hela Tyskland.
Tyskland • Publicerad 11 januari 2023
Garzweiler är ett gigantiskt dagbrott nära Düsseldorf och Köln i västra Tyskland. Här vaktar en polis gruvkanten nära Lützerath på onsdagen.
Garzweiler är ett gigantiskt dagbrott nära Düsseldorf och Köln i västra Tyskland. Här vaktar en polis gruvkanten nära Lützerath på onsdagen.Foto: Michael Probst/AP/TT
Luisa Neubauer håller upp en skylt med budskapet att Lützerath ska finnas kvar, under en protest i Berlin häromdagen.
Luisa Neubauer håller upp en skylt med budskapet att Lützerath ska finnas kvar, under en protest i Berlin häromdagen.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Lützerath är en by med 800-åriga anor vars öde nu är beseglat, enligt myndigheterna och energijätten RWE. Den måste offras när landet skriker efter energi sedan Ukrainakriget lett till strypta leveranser av rysk gas.

Men miljörörelsen håller inte med, utan ockuperar sedan snart ett år tillbaka samhället, som har blivit symbolen för energidilemmat.

Annons

På onsdagsmorgonen omringade kravallpolis området. "Utrymningen av Lützerath har börjat", skriver polisen på Twitter, och uppmanar alla att lämna området frivilligt och fredligt.

"Utan någon plan"

En av de unga som engagerat sig i kampen är Luisa Neubauer, som vid sidan av svenska Greta Thunberg blivit ett av den globala klimataktivismens kändaste namn.

– Vi är väldigt oroliga för människorna där, säger Neubauer på telefon till TT, om läget i Lützerath.

– Och oroliga för vad myndigheternas plan är. Hundratals och åter hundratals poliser skickas dit, utan någon plan för hur situationen ska de-eskaleras.

Den siste bonden i området gav för snart ett år sedan upp försöken att få stanna kvar. Men Lützerath är bara den första i en rad samhällen som måste förstöras om det jättelika koldagbrottet Garzweilers expansion ska fullföljas. Enligt Neubauer är upprördheten fortsatt stor i regionen, och klimataktivisterna har ett brett folkligt stöd som gör att situationen troligen inte kommer att lösas så snabbt och enkelt som polisen tänkt sig.

– Det är överväldigande. Folk har kämpat i över 20 år för att skydda sina byar, säger hon.

– Nu har det övergått i att handla mindre om byarna än om kolet under dem. Folk ansluter från hela landet, och även från utlandet.

Kritiska experter

För att få tillstånd att förstöra byarna tvingades RWE gå med på att kolutvinningen ska avslutas senast 2030. Tills dess ska den förnybara energin ha byggts ut tillräckligt för att ersätta det smutsiga kolet.

Men enligt klimatrörelsen är gruvan onödig redan i dag. Och flera experter håller med. "Många vetenskapliga rapporter kommer fram till att exploatering av brunkolet under Lützerath inte är nödvändig för försörjningssäkerheten och nätstabiliteten, utan har bestämts politiskt", skriver forskargruppen Scientists 4 Future i ett öppet brev på onsdagen.

Ska åka dit

Frågan är storpolitik i Tyskland, särskilt som den splittrar regeringspartiet Die Grüne, miljöpartiet vars ungdomsförbund engagerat sig för Lützerath.

Annons

– Vi behöver regeringar som inte gör upp med Europas smutsigaste företag och går emot Parisavtalet, säger Luisa Neubauer.

Hon är själv ännu inte på plats, men planerar att åka dit senare i veckan. Neubauer säger till TT att klimatrörelsen hoppas att stödaktionen fortsätter att växa, och att tiotusentals människor kan ansluta framåt helgen.

Även svenska klimataktivisten Greta Thunberg planerar att resa till Lützerath. Hon skriver på Twitter att hon ska delta i protesterna på lördag.

Fakta: Garzweiler

Garzweiler är ett av de tyska dagbrotten för kolutvinning, i delstaten Nordrhein-Westfalen nära gränserna till Nederländerna och Belgien.

Dessa dagbrott tar stora ytor i anspråk. De syns tydligt på exempelvis Google Maps satellitbilder, och har alltid varit kontroversiella eftersom de tvingar bort samhällen och traditionella näringar från de aktuella landområdena. Kritiken har på senare år vuxit i takt med medvetenheten om att kolkraft är det mest förorenande energislaget.

Redan på 80-talet tvingades tiotusentals människor flytta när Garzweiler I etablerades. Byn med samma namn hade legat på platsen i minst 700 år, men tömdes och förstördes. Gruvan omfattar 66 kvadratkilometer – motsvarande ungefär två gånger Danderyds kommun.

Ett nytt område, Garzweiler II, omfattar ytterligare 48 kvadratkilometer. Om detta ska utnyttjas krävs att över tio samhällen till töms och förstörs, vilket omfattar över 10 000 människor.

Källa: Tyska medier

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons