Annons
Nyheter

Två ukrainska plan nedskjutna

Två ukrainska stridsflygplan har skjutits ned i samband med strider i östra Ukraina.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2014

Samtidigt säger en reservofficer som sköter fångutväxling mellan Ukraina och rebellerna att han oroar sig för den fångne svenskens liv.

– Tyvärr kan jag inte entydigt bedöma situationen just nu. Jag är orolig för er medborgares liv, säger Vladimir Ruban, inofficiell förhandlare mellan de ukrainska myndigheterna och separatisterna i östra Ukraina vad gäller utväxling av fångar.

Annons

Om svensken, den 64-årige man som kidnappades den 10 maj, friges säger Ruban att det är han som kommer att åka och hämta honom. Men att så sker är inte säkert trots att krigsherren Igor Bezler, som håller svensken, är fullt beredd till en fångutväxling med de ukrainska myndigheterna, enligt Ruban.

"Regeringen tvekar"

Vladimir Ruban hävdar att Bezler sedan länge är beredd att släppa alla sina omkring 15 gisslan om den ukrainska regeringen släpper en 40-årig kvinna som gripits av säkerhetstjänsten anklagad för att ha försökt överföra pengar till rebellerna.

– Två–tre gånger har myndigheterna varit redo att släppa Olga, men sedan ändrade de sig i sista stund. De stoppade bara allt eller förde fram nya villkor. Så agerar man inte i sådana här processer, säger Ruban med frustration i rösten.

Den ukrainska säkerhetstjänsten vill inte kommentera "pågående förhandlingar av hänsyn till gisslan" men bekräftar att Ruban är en av flera frivilliga mellanhänder med rebellerna.

64-åringen, som bor i Norge, var i tisdags i kontakt med tidningen Aftonbladet och mådde då relativt bra.

Striderna fortsätter

Inte långt från staden Horlivka där svensken sitter fången rasar intensiva strider med artilleri och pansar. Rebellfästet Luhansk är belägrat, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Under onsdagen har även två ukrainska stridsflygplan skjutits ned över rebellkontrollerat territorium.

– Två ukrainska Suchoj-plan har skjutits ned. Piloternas öde är okänt, säger den ukrainske militärtalesmannen Oleksij Dmytrashkivskij.

Under de femton veckor konflikten pågått uppskattas ett tusental personer ha dött, inklusive passagerarna på planet MH17.

Annons

En anonym tjänsteman i den amerikanska underrättelsetjänsten säger till journalister att deras spaning bekräftat att planet sprängdes av en luftvärnsrobot av typen SA-11 – avfyrad från rebellkontrollerat område. Troligen sjabblade de oerfarna separatisterna med det avancerade vapnet, menar källan.

USA säger sig inte ha några bevis för rysk inblandning i nedskjutningen, även om Washington anser det klarlagt att rysk militär har försett separatisterna med vapen och övning. Den ryske presidenten Putin har i sin tur anklagat Ukraina för att med sin pågående militära offensiv omöjliggöra den oberoende utredning om flygkatastrofen som Moskva säger sig eftersträva.

Separatist: Vi sprängde MH-17

En anonym person som uppges vara prorysk separatist säger till den italienska tidningen Corriere della Serra att separatister skjutit ned planet av misstag. Enligt honom ska befäl ha meddelat att ett ukrainskt militärplan skjutits ned och förbandet beordrats till platsen. Men när de kom dit väntade inga strider, utan bland det första som mannen såg var en död flicka i femårsåldern.

– Det var då jag insåg att det var ett civilt plan. Inte ett militärt. Det var fruktansvärt, säger separatisten till tidningen.

Separatistledaren Igor Bezler pekas i bandupptagningar som ukrainsk säkerhetstjänst offentliggjort ut som en av rebellerna bakom nedskjutningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons