Annons
Nyheter

Två räntehöjningar till - "Sverigebilden mörk"

Två räntehöjningar till, och sedan en seg och jobbig återhämtning. Nordea spår nu en längre tid av höga räntor.
– Många under 40 tror att det här är tillfälligt, men det är det inte, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2023
Nordeas chefsekonom Annika Winsth presenterar bankens nya konjunkturrapport. Arkivbild.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth presenterar bankens nya konjunkturrapport. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD/TT

Framför allt är det den svaga kronan som gör att Nordea nu tror att Riksbanken kommer att göra ytterligare en räntehöjning i november, utöver den som väntas i september, enligt bankens nya konjunkturrapport.

Banken ser framför sig att räntan börjar sänkas igen först nästa höst.

"Det är syrefattigt"

Annons

Nordea kallar sin rapport för "Tunga steg" mot en stenig bergstopp, och enligt Annika Winsth är det inte den storslagna utsikten vi kommer att uppleva när vi väl nått upp.

– Nej, det är den dåliga luften. Det är syrefattigt, säger hon och konstaterar att 2023 är ett förlorat år.

Nu ser 2024 också ut att bli något liknande.

Tidigare var bedömningen att en höjning av styrräntan till 4,00 procent i september, från dagens nivå på 3,75 procent, skulle räcka. Nu tror Nordea att styrräntan toppar på 4,25 procent.

Boräntorna kommer antagligen att ligga omkring 0,5 procent över styrräntan. Det innebär 4,75 procent, eller kanske mer, i boräntor vid årets slut.

– Det är olyckligt att räntan höjs i november för att försvara kronan, säger Annika Winsth.

Men omvärlden har inte förtroende för den svenska ekonomin, förklarar hon, och det gör att vi hamnar i rävsaxen.

– Sverigebilden är mörk, alltför mörk. Den behöver korrigeras, säger hon.

Hon tycker att både regeringen och andra behöver lyfta fram Sveriges goda finanser och robusta banker.

– Att bygga varumärke tar lång tid, men att rasera det går fort. Vi måste skapa förtroende i marknaden. Man hör ofta att det är oförklarligt att kronan är så svag, men marknaden är jättetydlig. Den har inte förtroende för svensk ekonomi.

Kämpigt för många

Annons

Nordea spår nu en längre och segare återhämtning. Det kommer att dröja innan räntan börjar sjunka igen – Nordea ser räntesänkningar först mot slutet av nästa år.

– Många under 40 tror att det här är tillfälligt, men det är det inte. Vi tvingas anpassa oss till högre pris på pengar.

Nordea tror att det är nu i höst som de tuffa tiderna verkligen kommer att bli kännbara. Fler kommer också att bli arbetslösa.

Hon ser att det kommer att bli kämpigt för många.

– Det vi får betala för nu är att vi levt länge i ekonomiskt goda tider med stora stimulanser från pandemiåren.

– Vi har pratat om att likna det vid en humla som har fastnat i honung, och som har haft otur och fastnat. Det är sött och gott, men segt att ta sig ur, säger Annika Winsth.

Men inflationen tycks i alla fall ha toppat och stannar av.

– Den är på väg ned, vi ser det i företagens prisplaner och på råvarupriserna. Men kronan är viktigare, säger Annika Winsth.

Fakta: Nordea spår tunga år

Nordea spår två räntehöjningar till i höst. Styrräntan väntas toppa på 4,25 procent efter höjningen i november. Boräntorna tros ligga någon halvprocent däröver.

Framför allt höjs räntan på grund av den svaga valutan. "Kronans svaga växelkurs utgör en allt större risk. Den är ett viktigt skäl till att Riksbanken höjer styrräntan i höst. Räntehöjningarna tynger ekonomin i en redan vikande konjunktur", skriver chefsekonom Annika Winsth i konjunkturprognosen.

I den nya bedömningen räknar Nordeaekonomerna med att Sveriges BNP faller med 1,3 procent i år, och det blir minus även nästa år, med en BNP-nedgång på 0,2 procent.

Arbetslösheten stiger från i snitt 7,3 procent i år till 8,3 procent nästa år.

Källa: Nordea

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons